Суд скасував виплату 46 мільйонів фірмі з оточення «свободівця» за теплосанацію шкіл
23.10.2015   //  

Вищий госпсуд скасував рішення попередніх судів про стягнення з ДП «Держекоінвест» 45,74 млн грн заборгованості на користь ТОВ «Інтертехенерго» і відправив справу на новий розгляд. Про це свідчить постанова суду від 15 жовтня.

У березні 2013 року ДП «Держекоінвест» найняло ТОВ «Інтертехенерго» провести теплосанацію 216 об’єктів соціальної сфери (лікарні, заклади освіти) за 444,90 млн грн.

Фірма виконала роботи на суму 362, 24 млн грн., з яких держпідприємство оплатило лише 316,41 млн грн. «Інтертехенерго» пішов в суд стягувати борг.

Суди перших двох інстанцій стягнули з «Держекоінвесту» 45,74 млн грн. заборгованості. Однак ВГСУ з таким рішенням не погодився. Він вказав, що у договорі було передбачено, що розрахунки здійснюються лише після отримання відповідних бюджетних коштів. Але суди перших двох інстанцій не з’ясували, чи отримував «Держекоінвест» відповідні кошти на оплату по цій програмі, чи взагалі були гроші на це передбачені у Держбюджеті на 2013 і 2014 рр. Це є так звана відкладальна обставина, щодо якої невідомо, настане вона чи ні.

Варто зауважити, що «Держекоінвест» прийняв усі роботи без зауважень, а потім визнав наявність боргу, підписавши акт звіряння розрахунків. При цьому в суді представники держпідприємства вказували на недоліки і відхилення від проектної документації, та підтвердити це нічим не змогли.

У часи президентства Віктора Януковича ТОВ «Інтертехенерго» пов’язували з оточенням екс-нардепа Юрія Іванющенка. Втім після втечі Януковича це підприємство стали пов’язувати з людьми Андрія Мохника, членом «Свободи», який після Майдану очолив Мінекології. За часів Януковича це міністерство очолювали нині розшукувані Микола Злочевській, Едуард Ставицький та Олег Проскуряков.

З 2014 року директором і засновником «Інтертехенерго» є Олексій Попов, прописаний в м. Іллічівську Одеської області. Донедавна фірма була зареєстрована у Києві на вул. Саксаганського, 44е. Як з’ясували журналісти «Слідства.Інфо», тут знаходиться кілька приватних структур, пов’язаних з оточенням Мохника. Зараз фірма вже зареєстрована в Одесі, на проспекті Маршала Жукова, 103.

Нагадаємо, що ТОВ «Інтертехенерго» вже другий рік намагається стягнути з «Держекоінвест» ще 56, 33 млн грн за роботи з теплосанації 23 об’єктів соціальної сфери у Криму. Наразі справа перебуває на апеляційному розгляді.