Одеська залізниця заплатить заводу росіян 19 мільйонів за ремонт локомотивів
23.10.2015   //  

ДП «Одеська залізниця» 8 жовтня за результатами тендеру замовило ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Смілянський електромеханічний завод» та ТОВ «ВП Ізюмський тепловозоремонтний завод» ремонт локомотивів за 20,86 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

До кінця року «НВП «Смілянський електромеханічний завод» ремонтуватиме тягові електродвигуни ЕД118А, Б, ТЕ-006, ГП-311Б, В за 18,71 млн грн.

«ВП Ізюмський тепловозоремонтний завод» ремонтуватиме турбокомпресори ТК-34 за 2,15 млн грн.

Конкурентами на торгах були ТОВ «Науково-технічний центр «Привід», ПП «Турбо-К» та ТОВ «Ізюмський завод комплектуючих залізничного транспорту».

Заявки ТОВ «Науково-виробнича фірма «Ротормаш» та ПАТ «Львівський локомотиворемонтний завод» відхилили через відсутність довідки з «ЄДР» та прострочену довідку про непритягання за корупційні правопорушення.

«НВП «Смілянський електромеханічний завод» знаходиться у м. Сміла Черкаської обл., керує ним Максим Семенов. Головою правління є Олександр Клєвлiн, який раніше був радником гендиректора ТОВ «IГ Велес Капiтал».

Нині 38% та 24% акцій заводу належить відповідно кіпрським офшорам «Valenburg Holdings Limited» та «Santiver Trading Limited». Ще 21% володіє українське ТОВ «Вєлєс Менеджмент».

Раніше акціонерами заводу були кіпрські «Malera Limited», «Darila Limited», «Foyil Services Limited», «Nebot Holdings Limited», «Al&S Bureau Limited» та багато фізосіб.

Представником «Santiver» у наглядовій раді є Марина Мiнчукова, директор ІГ «Велес Капітал Україна» – представництва російської інвестиційної групи «Велес Капитал» Дмитра Бугаєнка та Олексія Гнєдовського.

Фірмі «Darila» також раніше належало ПАТ «Науково-дослідний інститут склопластиків і волокна» (м. Буча Київської обл.), а наглядову раду очолював «Santiver». Зараз ним володіє ТОВ «Термопроф».

У лютому працівники заводу страйкували через загрозу скорочення та зупинки. Торік на тендері Одеської залізниці на ремонт тягових двигунів завод програв фірмі «Механік» Віктора Вишневецького.

«ВП Ізюмський тепловозоремонтний завод» зі статутним капіталом 1000 грн. заснована торік Олегом Пархомчуком, директором є Віталій Гриненко. Він також керував вищезгаданим конкурентом – «Ізюмським заводом комплектуючих залізничного транспорту», який належить Руслану Файферу, Андрію Дубініну та Юрію Заїці.

Сам державний завод – ВАТ «Ізюмський тепловозоремонтний завод» у 2009 р. став банкрутом через позов власного торгового дому, який пов’язують з колишнім керівником заводу Євгеном Орловим. У 2011 р. розпочалася санація заводу, зараз нею керує Олег Костюк.