Суд залишив першій дружині завгоспа Януковича землю під паркінг на Оболоні
21.10.2015   //  

Суд залишив в силі інвестиційний договір між КМДА, КП «Київтранспарксервіс» і ТОВ «СВП-ГРУП». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 6 жовтня.

6 червня 2014 року Департамент економіки та інвестицій КМДА і КП «Київтранспарксервіс» уклали договір з інвестором – «СВП-груп». Йшлося про будівництво багаторівневого паркінгу з об’єктами транспортної інфраструктури, приміщеннями торгівельно-офісного та соціально-побутового призначення на Оболонському проспекті (навпроти будинку №20) поруч з ТРЦ «Dream town». Орієнтовна вартість об’єкта інвестування – 10,83 млн грн.

Прокурор звернувся до суду про розірвання цього договору, оскільки на його думку, «СВП-ГРУП» отримало можливість використання і забудови земельної ділянки 0,36 га, не набувши в порядку законодавства статусу землекористувача. Отримавши землю, фірма нічого не заплатила до місцевого бюджету, крім 650 тис грн. плати на створення соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва. Також за інвестдоговором територіальна громада Києва не отримає у власність жодної частини у збудованому об’єкті.

Але суд у позові відмовив, вказавши на те, що ділянка не може бути передана у користування або власність інвестора до виконання договору, а спірний договір не є правовстановлюючим документом на зазначену ділянку. Крім того, рішення КМДА, на підставі яких підписано інвестдоговір, є чинними і не скасовувалися.

Директором і власницею ТОВ «СВП-груп» є Валентина Свиридова – перша дружина екс-очільника ДУСі Андрія Кравця і матір його старшого сина Володимира.

Свиридова – приватний підприємець, продає текстильні вироби, живе у Комсомольську Полтавської області, де народився і починав будувати кар’єру Кравець. Мером цього міста був Олександр Попов, який в 2010-2013 роках також очолював КМДА і саме тоді оточення Кравця отримало від столичної влади низку ділянок у Києві.

Відомо, що «СВП-груп» також виграло інвестконкурс на зведення підземного паркінгу і громадських будівель на ділянці 1,5 га перед входом до Виставкового центру у Києві.