Генпрокуратура не повернула державі будинок в центрі Києва, відчужений оточенням Табачника
20.10.2015   //  

шевченка 27аСуд залишив нежитлову будівлю по бул. Тараса Шевченка, 27-А у власності ТОВ «Сан 11». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 8 жовтня.

Раніше це приміщення було у державній власності і перебувало на балансі «Інституту інноваційних технологій і змісту освіти». У серпні 2011 року київське відділення Фонду держмайна передав його в оренду ТОВ «Сан 11» під розміщення видавництва друкованих засобів масової інформації та видавничої продукції, що видається українською мовою.

У грудні 2012 року будівлю наказом Міносвіти передано на баланс державного підприємства «Інфоресурс». 6 грудня 2013 року приміщення площею 556 кв.м. без конкурсу було продано фірмі «Сан 11» за 6,58 млн грн. Компанія отримала право викупу, бо перед тим як орендар здійснила невід’ємні поліпшення будівлі у розмірі понад 25% її вартості.

Заступник генпрокурора подав позов про повернення цього будинку державі, оскільки передача приміщення в оренду і подальша приватизація суперечили законодавству. Згідно з законодавством, ця будівля як майно державної установи системи освіти, що фінансується з бюджету, не могла бути об’єктом оренди для цілей, не пов’язаних з освітньою та науковою діяльністю. На час укладання договору фірма «Сан 11» не значилась у Державному реєстрі видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції.

Крім того, прокурор зіслався на те, що у 2011 році спірну будівлю віднесено до об’єктів культурної спадщини м.Києва. Тому передача в оренду мала погоджуватись уповноваженим органом, а грошова оцінка приміщення проводитись відповідно до закону про охорону культурної спадщини і методики кабміну.

Однак суд у позові прокурора відмовив. Також вказано те, що балансоутримувач «Інститут інноваційних технологій і змісту освіти» спірними приміщення на той час не користувався і на дії орендаря не скаржився. Докази використання цього майна не за цільовим призначенням у справі відсутні. Крім того, у квітні 2012 року будівлю на бульварі Шевченка 27-А виключили з переліку обєктів культурної спадщини як помилково занесений.

Раніше журналісти з’ясували, що фактична адреса «Сан 11» вказана у реєстрі Державного комітету телебачення і радіомовлення (Київ, вул. Верхній Вал,72), збігається із адресою офісного центру, де розміщена корпорація «ТІКО-констракшн», що належить брату біглого міністра освіти Дмитра Табачника – Михайлу Табачнику.

Офіційно власність «Сан 11» оформлено на белізький офшор «Сарторіс Імпекс С.А.», бенефіціаром якого є Джумо Грант з острівної країни Сент-Вінсент і Гренадини.

У 2012 році фірма була записана на Максима Глущенка з села Порадівка Київської області. До березня 2011 року засновниками значились Віталій Бондаренко і Юрій Будюк, депутати Обухівської міськради і академіки Української академії наук, мають звання доктора економіки. Будюк також відомий як фахівець з оцінки та продажу державного майна в процесі приватизації.