- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Донецька суддя з ВГСУ залишила 2 гектари оточенню Кернеса

алеева [1]Вищий господарський суд України відмовив прокуратурі в задоволенні позову про повернення обслуговуючим кооперативом «Житлово-будівельний кооператив «Бархани» у власність Харківської міськради земельної ділянки площею 2,06 га.

Відповідне рішення [2] суду прийняв 13 жовтня 2015 року.

В лютому 2010 року Харківська міськрада в один день прийняла рішення про передачу ЖБК «Бархани» дві ділянки площею 2,06 га та 26,17 га по вул. Тополиній в районі вул. Квітучої.

Але у березні 2015 року прокуратура звернулася до суду з двома позовами, вимагаючи скасувати ці рішення та повернути земельну ділянку у комунальну власність. В позові прокуратури відмічається, що «Бархани» отримали землю з порушенням Земельного кодексу України та Житлового кодексу УРСР.

В свою чергу відповідач на суді заявив, що прокурором було пропущено строк на подання заяви. Адже з моменту передачі харківськими депутатами землі у власність кооперативу пройшло більше трьох років.

Суд першої інстанції погодився [3], що строк подачі позову минув. А на заяву прокуратури, що нові обставини справи їй стали відомі тільки в лютому 2015 року суд заявив, що на згаданому засіданні міськради в 2010 році був присутній представник прокуратури, а значить, прокуратура була проінформована про прийняті депутатами рішеннях.

Таке ж рішення виніс й апеляційний суд. А ось у Вищому господарському суді думки розійшлися.

10 жовтня 2015 року суд в складі головуючої судді Тетяни Добролюбової та суддів Тамари Гоголь і Тетяни Дроботової задовольнив [4] касацію прокуратури й відправив справу щодо ділянки площею 26,17 га на повторний розгляд до першої інстанції. Задовольняючи касацію прокурора, судді постановили, що суди першої та другої інстанції застосували позовну давність, не розбираючись у матеріалах справи.

А ось 13 жовтня той же Вищий господарський суд в складі головуючої судді Інни Алєєва та суддів Мальвіни Данилової та Лариси Рогач відхилив касацію прокурора про незаконність виділення в кооперативу ділянки площею 2,06 га. Цей склад суддів погодився, що строк подачі позову минув.

ОК «ЖБК «Бархани» було створено в кінці січня 2010 року, за місяць до того, як міськрада передала йому земельні ділянки. Засновниками кооперативу є Олександр Коровкін, Олександр Тімій та Андрій Шаптала. Вони також виступають в ролі засновників ще близько десятка схожих кооперативів. В одному з них – «Дачний обслуговуючий кооператив «Вереск» партнеркою Шаптали раніше була мати екс-губернатора Харківщини Михайла Добкіна – Алла Добкіна.

Сьогодні Шаптала займає посаду комерційного директора комунального підприємства «Центральний парк культури і відпочинку ім. Горького». Саме він керував реконструкцією парка та купівлею усіх атракціонів.

Коровкін є партнером сина Генадія Кернеса Даніїла Прівалова у ТОВ «Фірма «Діана», яка володіє Сумським ринком у Харкові, який було відкрито цього року після реконструкції.

Суддя Інна Алєєва, під головуванням якої суд залишив «Барханам» два гектари, в 1992 році закінчила Економіко-правовий факультет Донецького національного університету. До 2010 року Алєєва працювала суддею Донецького апеляційного суду, а у вересні того ж року була обрана [5] членом Ради суддів України. В 2013 році вона була переобрана до Ради суддів вже як суддя Вищого господарського суду України, де почала працювати в 2011 році. ВСГУ тоді очолював її керівник в Донецькому апеляційному суді Віктор Татьков, який переїхав до Києва після обрання президентом Віктора Януковича.

В 2014 році Алєєва задекларувала [6] 2,17 млн грн доходу. З них 0,11 млн грн склала зарплата, а 1,92 млн грн – подарована квартира від членів сім’ї. Також вона отримувала матеріальну допомогу та дохід від незалежної професійної діяльності.