Слідчі Матіоса за рік так і не наблизились до 17 мільйонів, вкрадених в Міноборони на зайвому ПДВ за бронежилети
19.10.2015   //  

За понад рік досудового слідства Військова прокуратура не знайшла винних по фактам «можливої розтрати» 22 млн грн. службовцями Міністерства оборони коштів при закупівлі бронежилетів у ТОВ «Темп-3000». Відповідні дані містяться у матеріалах Державного реєстру судових рішень.

Кримінальне провадження №42014000000000694 було порушено 29 липня 2014 року.

На той момент монопольним постачальником бронежилетів для Міноборони стало ТОВ «Темп-3000». Але його продукція відразу отримала негативний висновок Київського НДІ судових експертиз щодо відповідності техумовам – бронежилети «Корсар М3-1-4» мали менші від нормативних розміри захисних пластин.

Разом з тим, 23 липня 2014 року вступив в дію закон, яким постачальникам дозволили не платити податок на додану вартість при імпортуванні бронежилетів, касок та інших товарів для потреб АТО. Однак Міністерство оборони продовжило проводити закупівлі з урахуванням ПДВ. За даними «Вісника державних закупівель», після скасування податку Міноборони уклало угоди з «Темп-3000» з урахуванням ПДВ на загальну суму 161,12 млн грн. Тобто військові зайво запалити близько 26 млн грн. Остання така угода була укладена у жовтні 2014 року.

За даними слідства, після порушення кримінального провадження, «Темп-3000» повернуло на рахунки Міноборони 4,16 млн грн. з отриманих грошей на ПДВ. Тобто невідшкодованими лишились 23,20 млн грн., які слідство і вважає розтратою.

«Решта коштів, отриманих у вигляді ПДВ посадовими особами ТОВ “НВП “Темп-3000” Міністерству оборони України не повернуто, та використано за власним розсудом», – вважає слідство.

У матеріалах фігурують дані про те, що «Темп-3000» у червні-жовтні відобразило у деклараціях з ПДВ придбання складових для виготовлення бронежилетів та кулезахисних касок на 17 млн грн. у восьми компаній, щодо яких у слідства були «сумніви щодо можливості введення ними фінансово-господарської діяльності».

Зокрема, слідчі ГУМВС в Одеській області вели провадження щодо ланцюга фіктивних підприємств для прикриття сумнівних операцій в 2014 році, в якому фігурували службові особи ПП «Ін Кар», ПП «Оріон-прайс», ПП «Віапласт» та ПП «Хол-Авто».

Слідчі ГУ Міндоходів у Кіровоградській області встановили, що ПМП «Домінанта», ТОВ «Барій Стандарт», ТОВ «Софтпро-Технолоджі», ТОВ «Софтпро-Трейдинг» завищували свої податкові зобов’язання та кредит. ТОВ «Астег» в 2014 році взагалі не здійснювало господарську діяльність.

Всі вищевказані фірми були контрагентами «Темп-3000», і через них, на думку слідства, могли конвертуватись зайво сплачені Міністерством оборони гроші на ПДВ.

У серпні 2015 року Військова прокуратура отримала у суду дозвіл на доступ до банківських рахунків вказаних фірм, і після того жодних даних про кримінальне провадження у судовому реєстрі немає.

Всього від початку російської інтервенції на початку 2014 року, ТОВ «НВП «Темп-3000» Тамари Романчук, Юрія Євтушенка та Романа Балченка отримало підряди військових на постачання броньованої амуніції та спорядження на 1,30 млрд грн.