Ахметов планував купити на 20 мільйонів електрообладнання у росіян та голови «парламенту» Севастополя (додано)
16.10.2015   //  

(Додано повідомлення «ДТЭК  Энерго»)

ТОВ «ДТЕК Високовольтні Мережі» 7 жовтня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Високовольтний союз – РЗВА» про закупівлю комплектного розподільного пристрою за 20,29 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Замовлено комплектний розподільний пристрій КРП-6кВ типу D-12P для підстанції Іверська-110кВ, що знаходиться поблизу Краматорська Донецької обл.

До комплекту входить:

  • 27 вакуумних вимикачів приєднань, що відходять, типу ВВ/TEL-10-20/1000У2 виробництва ТОВ «Таврида Електрик» (м. Севастополь), що належить Олексію Чалому, голові «Законодавчих зборів» Севастополя;
  • 87 трансформаторів різних типів виробництва ТОВ «Електрощит-К» (м. Калуга, Росія),
  • 18 трансформаторів струму типу ТОЛ-10М3-4000/5УХЛ2 виробництва ВАТ «Свердловський завод трансформаторов струму» (м. Єкатеринбург, Росія),
  • 4 трифазних групи вимірювальних трансформаторів напруги, з антирезонансним пристроєм, з внутрішньої литою ізоляцією типу 3*ЗНОЛ-ЭК-10М1У2 виробництва ТОВ «Електрощит-К» (м. Калуга, Росія),
  • 6 вакуумних вимикачів ввідних та секційних типу VD4-1240-25 виробництва шведсько-швейцарської фірми «АВВ»,
  • 12 запобіжників 6кВ типу ПКН-011-10У3 виробництва ТОВ «Кварц» (м. Запоріжжя) – це єдине замовлене ДТЕКом обладнання, що виробляється на неокупованій території України.

Єдиним допущеним до торгів конкурентом було ТОВ «Техностар» із різницею в ціні 3%.

Також заявку подавало ТОВ Завод низьковольтної апаратури «Лідер Електрик», яке пропонувало устаткування дешевше від переможця на 1,53 млн грн., або 7%. Однак, комітет відхилив її через відсутність копій антикорупційної програми та наказу про призначення уповноваженого з неї.

Рівненська фірма «Високовольтний союз – РЗВА» зареєстрована на кіпрську «Малінко лімітед», що контролюється російським виробником електрообладнання «Високовольтний союз».

Харківська фірма «Техностар» належить Юрію Чубуку. Раніше у складі засновників були Олександр та Олександра Чубук, Віталій Довбій та панамська фірма «Гарвані Груп Корпорейшн».

Юрію та Олександру Чубукам також належить ТОВ «Завод високовольтної апаратури». Там їхнім партнером є Андрій Шинкар – засновник ТОВ «Високовольтний сервісний центр» та ТОВ «Високовольтний сервіс». Крім того, Юрій Чубук є засновником ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «Енергія», ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «Велес», ТОВ «Покровська садиба», ТОВ «ТПК «Бум», ТОВ «Зіон ХХІ» та ТОВ «Атос Інвестгруп».

Усі фірми Чубука зареєстровано за адресою м. Харків, вул. Пермська, буд. 23, кв. 32.

У 2014 р. він балотувався до ВР від 168 округу, але програв Валерію Писаренку.

Запорізький завод низьковольтної апаратури «Лідер Електрик» належить Олександру Назаревичу і Роману Потапенку. Раніше серед засновників також був Леонід Петров із Дніпропетровська. Фірма має філію в м. Єкатеринбург (Росія). Назаревичу і Потапенку також належить ТОВ «Запорізький завод металоконструкцій» і ТОВ «Енергоінвестхолдинг».

Торік «Лідер Електрик» оскаржив тендер «Енергоатому» на постачання обладнання на 38,26 млн грн., на якому переміг «Високовольтний союз – РЗВА». Йшлося про нібито дискримінаційні умови закупівлі та про те, що фірма просила перенести дату розкриття, однак її звернення замовник проігнорував. Скарги відхилили, оскільки їх подали на у вересні, а термін на оскарження сплив ще у серпні.

Після опублікування цієї інформації «ДТЭК  Энерго» повідомило «Нашим грошам», що «ДТЕК Високовольтні Мережі» на тендер було заявлено техзавдання на підставі проекту 2013 року. А за результатами тендеру у 2015 році придбали продукцію інших виробників:

– вместо 27 вакуумных выключателей присоединений типа ВВ/TEL-10-20/1000У2 производства ООО «Таврида Электрик» (г. Севастополь), компания поставит выключатели ВРС-10-20/1000У2 производства ООО «Высоковольтный союз – РЗВА», г. Ровно.

– вместо 87 трансформаторов разных типов производства ООО «Электрощит-К» (г. Калуга, Россия), приобретаются трансформаторы у ЧП Бионтоп, г. Днепропетровск.

– вместо 4 трехфазных групп измерительных трансформаторов напряжения с антирезонансным устройством с внутренней литой изоляцией типа 3*ЗНОЛ-ЭК-10М1У2 производства ООО «Электрощит-К» (г. Калуга, Россия), заключен договор на приобретение продукции ЧП Бионтоп, г. Днепропетровск.

– 6 вакуумных выключателей вводных и секционных типа VD4-1240-25 производства шведско-швейцарской фирмы АВВ,

– 12 предохранителей 6 кВ типа ПКН-011-10У3 производства ООО «Кварц» (г. Запорожье)

Единственной позицией, которая приобретается у производителя в РФ, является 18 трансформаторов тока типа ТОЛ-10М3-4000/5УХЛ2 производства ООО «Электрощит-К» (г. Калуга, Россия), поскольку подобная продукция в Украине не производится.