У глави ДФС Насірова знайшлася ще одна не задекларована квартира в Лондоні (документи)
15.10.2015   //  

Очільник Державної фіскальної служби Роман Насіров має ще одну квартиру у Лондоні, яку не вказав у своїй декларації про доходи за 2014р. Про це стало відомо з витягів із Британського реєстру нерухомості.

Йдеться про квартиру №22 в будинку Фоллоуфілд по вулиці Леннокс Роуд в Іслінгтонзькому Боро Лондона (район на півночі міста, далеко від центру однак входить у т.з. Внутрішній Лондон).

ВИТЯГ НА КВАРТАЛ КАРТА

З британських ріелторських сайтів можна довідатися, що квартира – трикімнатна, і що її приблизна вартість на сьогодні складає £ 241 000.

ФОТО ФОТО2

Згідно з витягами із британського майнового реєстру, права на цю квартиру регулюються двома типами власності – «freehold» і «leasehold».

РЕЄСТР СКРIН

В сучасному англійському праві «freehold» – це володіння нерухомим майном (землею та будівлями на ній) на правах абсолютної власності. Іншими словами – це повна власність, без обмежень в часі, без обмежень щодо користуванням майном, а також і повна відповідальність за нього, як то утримання й ремонт.

Згідно з витягом, власником права «freehold» на весь будинок, в котрому знаходиться квартира, є громада району: офіційно це зазначено як «мер і жителі Іслінгтонзького Боро Лондона» (англ. «The Mayor and Burgesses of the London Borough of Islington»).

ВИТЯГ ФРIХОЛД

Разом з тим, згідно з другим витягом, власником права «leasehold» на вказану квартиру є Роман Насіров. Оформлене це право було в 2005 р., заплатили за нього £120 000, і як свідчить витяг, ці кошти були взяті в кредит у банку HSBC Bank PLC.

«Leasehold» – це право тимчасової власності, дещо схоже на довготривалу оренду (зазвичай від 40 до 125 р.) З практичної точки зору людина, котра викупила право «leasehold», вважається реальним власником і розпоряджається майном, як своїм – однак із деякими відмінностями стосовно часу, прав і зобов’язань. Так, «абсолютним власником» майна лишається власник права «freehold», т.з. лендлорд, і по закінченню терміну договору майно повертається в його розпорядження. Обмеження щодо користування зазвичай передбачають необхідність узгоджувати з лендлордом будівельні роботи, хоча натомість лендлорд лишається відповідальним за утримання даху/ фасаду/ парадного/ ліфтів. Викупивши право «leasehold», залежно від умов договору, лендлорду можуть доплачувати за землю, страховку, утримання саду й прибудинкової території, ремонти і т.д. Якщо приватні будинки зазвичай продають повністю – з правом «freehold» , то квартири частіше продають з правом «leasehold».

ЛИЗХОЛД 1 ЛИЗХОЛД2

Нагадаємо, згідно з офіційною біографією Насірова, на час придбання цієї нерухомості він працював у приватних міжнародних компаніях: директор з розвитку бізнесу фінансових продуктів «Рид Бізнес Інформейшн», директор з розвитку бізнесу в країнах СНД «ДжиРЄс Капітал Маркетс», голова з розвитку бізнесу в країнах СНД «Кантор Фитцджеральд – БиДжиСи».

У той же час Насіров мав і свій приватний бізнес у Лондоні: у 2005р. він разом з батьком заснував тут компанію «Nasirov LLP». Контактною адресою Романа Насірова як засновника цієї компанії у британському реєстрі була вказана ця сама квартира на Леннокс Роуд. Фірма була ліквідована у 2009 р., коли Насіров повернувся працювати в Київ.

СКРIН НАСIРОВ ЛЛП

Окрім того цю ж адресу на Леннокс Роуд Насіров вказував при оформленні у 2007 р. договору на купівлю іншої нерухомості в Лондоні – квартири №5 у будинку по вулиці Лаймхарбор 3, тієї самої, дані про котру оприлюднив у вересні екс-заступник Насірова по ДФС Костянтин Лікарчук. Про це свідчить копія договору, яка є в розпорядження «Наших Грошей».

ДОГОВIР1 ДОГОВIР2

Нагадаємо, що після оприлюднення Лікарчуком витягу на квартиру на Лаймхарбор, Роман Насіров в ефірі «Шустер Лайф» запевняв, що не має квартири у Лондоні. Дослівно глава ДФС сказав таке: «Квартира в Лондоні не є моєю власністю і моя декларація була заповнена у відповідності до законодавства України».

Згідно з текстом договору, право Насірова на цю квартиру на Лаймхарбор було оформлено у вигляді «leasehold», а точніше «shared ownership underlease» (дослівно – пайова власність на основі (суб) оренди).

«Shared ownership lease» це специфічний вид «leasehold», який передбачає викуп у лендлорда частки (паю) майна. При цьому покупець виплачує частину вартості квартири, наприклад половину чи третину, а за другу частину нерухомості, котра лишилася у власності лендлорда, сплачує йому оренду. Водночас у покупця лишається право з часом викупити решту, відтак подібним типом «leasehold» користуються ті, хто не може дозволити собі одразу виплатити повну вартість нерухомості.

Згідно з договором, Насіров сплатив третину від вартості квартири (£96 тис від загальної £275 тис), і мав сплачувати щорічно іще по £8 250.

ДОГОВIР3

Нагадаємо, згідно із затвердженою формою подачі декларації про доходи, Насіров зобов’язаний надати інформацію про все майно, що «перебуває у власності, в оренді чи на іншому праві користування декларанта». Однак у декларації чиновника за 2014 р. у відповідному розділі про нерухомість – стоять прочерки.

ДЕКЛ1 ДЕКЛ2