Прокурори Матіоса дозволили хабарнику з Нацгвардії вийти на свободу по «шахрайській» схемі
12.10.2015   //  

матіосНачальник тилу Нацгвардії Святослав Манжура звільнений від тюремного ув’язнення за хабар від підприємця у розмірі 232 тис грн. за сприяння у перемозі на тендері по поставці м’ясних консервів. Про це свідчить вирок Солом’янського райсуду Києва від 2 жовтня.

Полковнику дали 5 років тюрми з іспитовим терміном 3 роки. Також Манжуру не відсторонили від виконання службових обов’язків та повернули вилучені під час обшуків два пістолети, два планшети, телефон, автомобіль та дві тисячі доларів. Полковник має відшкодувати лише 2,5 тис грн. за проведення судових експертиз.

Полковника арештували у січні 2015 року безпосередньо під час отримання 232 тис грн. від представника ТОВ «Візит» Руслана Березюка на стоянці поряд з Головним управлінням Нацгвардії. Ці кошти були частиною від обумовленої суми відкату 533 тис грн. (10% від вартості підряду) за вибір «Візиту» постачальником консервів.

Про це затримання було повідомлення у фейсбуку президента України Петра Порошенка. У ньому йшлось за те, що Україна змінилась і затримання Манжури є свідченням цих змін.

«Стверджую, що так буде з кожним, хто прагне збагачення за рахунок держави, кожним, хто сьогодні вирішив заробляти на військовослужбовцях, кожним, хто ганьбить честь мундиру тридцятьма срібниками!», – заявив Порошенко.

У квітні військова прокуратура, якою керує замгенпрокурора Анатолій Матіос, повідомила про направлення до суду звинувачення ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст.368 Кримінального кодексу України, тобто за закінчений замах на отримання хабара службовою особою яка передбачає позбавлення волі від 3 до 8 років із службовим обмеженням до 3 років та конфіскацією майна.

Однак згодом звинувачення було замінено на більш легку статтю – ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання за шахрайство. Тобто слідство після затримання начальника тилу Нацгвардії за отримання відкату дійшло висновку, що Манжура не міг впливати на проведення закупівель Нацгвардії, а тому він ввів в оману підприємця і відтак покараний за обман, а не хабар.

При цьому сам представник «Візиту» Руслан Березюк раніше теж був засуджений саме по цій справі за дачу Манжурі саме хабара. Однак він теж отримав умовний тендер і його фірма продовжила вигравати підряди військових.

Нагадаємо, минулого тижня президент Петро Порошенко висловився проти посилення кримінальної відповідальності за хабарництво до 20 років ув’язнення. На його думку важливіше не суворість покарання, а його «невідворотність».

Докладніше у статті «Як прокурори Матіоса «зрадили» Порошенка»