Оточенню Януковича-молодшого не вдається стягнути з «Укртрансгазу» понад півмільярда
11.10.2015   //  

Вищий госпсуд відправив на новий розгляд справу про стягнення з держпідприємства «Укргазенергосервіс» 73,79 млн грн. на користь ТОВ «Турболінкс». Про це свідчить постанова суду від 1 жовтня.

Фірма заявила в суді, що цей борг утворився за поставлені філії «Укртрансгазу» вузли для турбін за договором від 17.09.2012. Суди перших двох інстанцій зобов’язали «Укргазенергосервіс» виплатити «Турболінксу» 73,79 млн грн. боргу і штрафних санкцій. Однак ВГСУ ці рішення скасував і відправив справу на новий розгляд.

ВГСУ вказав, що суди попередніх інстанцій не оцінили умови договору, адже прокуратура вказує на зловживання з боку підписантів, зокрема, завищення цін на товар. Крім того, суди не встановили, чи взагалі були вузли поставлені на держпідприємство, чи відповідали вони умовам контракту по кількості та якості. Суди також не розглянули первинні документи по контракту та не встановили, чи мав право його підписувати заступник директора з капітального будівництва та матеріально-технічного забезпечення «Укргазенергосервісу» Володимир Козак по довіреності. Саму довіреність суди теж не розглядали.

Нагадаємо, у січні-лютому цього року «Турболінкс» домігся в судах першої інстанції стягнення з «Укргазенергосервісу» заборгованості по договорах поставки за вересень-грудень 2012 року загалом на суму 670,71 млн грн. Наразі жодне рішення не набуло законної сили. Окрім вказаної вище, решта справ перебувають в апеляційних інстанціях.

Між тим у лютому цього року «Турболінкс» подав два нових позови ще на 146,75 млн грн. Фірма вимагає від «» виплати 27,86 млн грн. і 118,89 млн грн. за договорами від січня 2013 року. «Турболінкс» досі домагається розгляду цих позовів у судах першої інстанції.

Протягом 2010-2013 рр. компанія «Турболінкс» виграла тендери у системі «Укртрансгазу» з постачання обладнання та проведення ремонтних робіт на суму 1,54 млрд грн.

ТОВ «Турболінкс» у 2008 році у Донецьку створив Віталій Дударець, який, за даними ЗМІ, у 2013 році працював охоронцем. Нині «Турболінкс» зареєстрований у Києві.

Журналісти «Тендер News» з’ясували, що гроші за запчастини від «Турболінкс» передавались по ланцюжку «транзитних» фірм, які також використовувались групою «Металл Юніон» донецького бізнесмена Руслана Циплакова, друга молодшого сина екс-президента Віктора Януковича.