РАЕС за 8 мільйонів замовила чехам оцінку стану пристроїв реактора (виправлено)
10.10.2015   //  

ВП «Рівненська АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» за результатами тендеру 1 жовтня уклав угоду ТОВ «UJV Rez a. s.» (Чехія) на послуги щодо технічного випробовування й аналізування вартістю $0,36 млн (7,56 млн грн. за курсом НБУ). Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Чеська фірма має до кінця 2017 р. оцінити технічний стан внутрішньокорпусних пристроїв реактора енергоблоку №3.

Конкурентами були ТОВ «ІК «Атоммашекспорт» із вищою ціною, а також ТОВ «ІПП-Центр» із заявкою, дешевшою від переможця на 0,86 млн грн.

Пропозиції оцінювалися не тільки за ціною, а й за якістю надання послуг, в тому числі, за кількістю кваліфікованого персоналу та його науковим потенціалом, авторитетністю, українським і світовим науковим досвідом, а також практичним досвідом аналогічних послуг. Критерій ціни «важив» 50% від загальної оцінки, ще 50% припадало на якість. Відтак, це давало можливість обрати переможцем більш дорогу пропозицію.

Дешевший «ІПП-Центр» оскаржував у АМКУ порушення процедури торгів при оцінюванні пропозицій. Колегія 28 серпня задовольнила скаргу, постановивши скасувати рішення, прийняті після розкриття.

Конкурсний комітет РАЕС скасував перший акцепт і 14 вересня повторно обрав переможцем «UJV Rez a. s.».

«ІПП-Центр» 18 вересня звернувся до замовника з вимогою скасувати рішення про визначення переможця і отримав відмову. У роз’ясненні, опублікованому у «Віснику держзакупівель», говориться, що «ІПП-Центр» вказав у своїй пропозиції три договори, які ще не завершені. Оскільки умовою була наявність виконаних угод, то ці договори при оцінці враховуватися не можуть. Відтак комітет РАЕС вважає, що розгляд був неупередженим, і порушень законодавства немає.

Одним із акціонерів «ÚJV Řež, a. s» є «Škoda JS a.s.», яка контролюється російською групою «Объединенные машиностроительные заводы». Останню контролює «Газпромбанк», основним акціонером якого є компанія «Лідер» Юрія Ковальчука – представника найближчого оточення Володимира Путіна.

Прокуратура Швейцарії підозрює «Skoda JS a.s.» у хабарі українському нардепу Миколі Мартиненку («Народний фронт»), правій руці прем’єра Арсенія Яценюка. Мартиненко вже кілька скликань ВР очолює комітет з палива і енергетики та вважається куратором «Енергоатому». Йому загрожує штраф в 1 млн франків і 5 років в’язниці за відмивання грошей.

Власниками «ІПП-Центру» є Сергій Радченко, Андрій Богдан, Юлія Невгад та Андрій Ігорович Ориняк, син Ігоря Ориняка, відомого як доктор технічних наук, професор, заввідділу фізичних основ міцності та руйнування Інституту ім. Писаренка. До кінця 2011р. співвласником був і сам інститут.

У лютому компанія виграла в «UJV Rez a. s.» тендер «Енергоатому» на 6,15 млн грн.

Від «Наших Грошей»

У новині було помилково вказано, що тендерний комітет РАЕС відмовився виконувати рішення АМКУ. Насправді у відповідності до вказаного рішення було відмінено акцепт і перераховано бали учасників торгів. Однак і повторний перерахунок призвів до перемоги чеської фірми.