Третину мільярда за електрику для заводу Фірташа розіграли фірми з оточення Суркіса
09.10.2015   //  

ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» 5 жовтня уклало угоду з ПАТ холдингова компанія «Енергомережа» на постачання електроенергії по 30 квітня 2016 р. на суму 329,96 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

«Запорізький титано-магнієвий комбінат» (ЗТМК), який контролюється групою Дмитра Фірташа, зміг провести тендер на електроенергію лише з другого разу.

На перших торгах ЗТМК відхилив найдешевшу пропозицію харківського СП «Колосу» через прострочені довідки і акцептував «Енергомережу». Але потім скасував акцепт і провів тендер наново.

Цього разу єдиним конкурентом «Енергомережі» було івано-франківське ТОВ «Західні Енергетичні транзити» із різницею 0,9%.

Головою правління «Енергомережі» є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів компанії «Енергомережі». Також давні зв’язки з Суркісом має і Дмитро Фірташ, який кілька років спонсорував «Динамо» (Київ) після розриву контракту динамівців з «Приватбанком» Ігоря Коломойського.

За даними нардепа від БПП Сергія Лещенка, призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси та Крючкови, лобіює замголови фракції ББП Ігор Кононенко, давній бізнес-партнер Петра Порошенка.

Засновником компанії-конкурента «Західні Енергетичні транзити» раніше було ТОВ «КУА «Західна Інвестиційна Група» Зоряна Михайляка. Нині у засновниках записані сама фірма «Західні Енергетичні транзити» та Світлана Дем’янів із незначною долею в статутному капіталі.

«Західній Інвестиційній Групі» також належить ТОВ «ІМС-Україна», керівник якого Михайло Горбковий є директором ТОВ «Новітні енергетичні програми». Нещодавно ця фірма виграла тендер «Львівтрансгазу» на ремонт насосної станції за 20,80 млн грн. Раніше директором «НЕП» був Андрій Бєлєнтьєв, який у 2005-2011 рр. очолював калуську філію «Прикарпаттяобленерго» Ігоря Суркіса.

Крім того, на торгах «Прикарпаттяобленерго» фірма неодноразово була спаринг-партнером ПП «Альфа Енерго Груп», яке раніше також належало Михайляку.

Нагадаємо, що «Енергомережа» списала борги за електроенергію «Запорізького титано-магнієвого комбінату, які їй продало «Запоріжжяобленерго».

Одним з акціонерів «Запоріжжяобленерго» є група Костянтина Григоришина. Їй також належать частка акцій «Черкасиобленерго», де днями розпочався корпоративний конфлікт. Представники Григоришина заявили, що керівник «Черкасиобленерго» Світлана Кузьминська представляє саме «Енергомережу» і зараз виводить кошти з обленерго, створюючи штучну заборгованість перед структурами «Енергомережі».