НБУ втратив можливість повернути частину 50-мільйонного кредиту, виданому банку загиблого страховика
09.10.2015   //  

Управління Нацбанку у Харківській області більше не може вимагати продажу приміщень по вул. Кашуби, 10 у Харкові в рахунок погашення 50-мільйонного кредиту, виданого у 2008 році ПАТ «Земельний банк». Про це свідчить постанова Вищого господарського суд від 6 жовтня.

У червні 2008 року Управління НБУ у Харківській області надало «Земельному банку» кредит на 50 млн грн. під 16,5% річних на один рік. Згодом термін погашення кредиту було пролонговано до 2010 року.

Для забезпечення повернення кредиту НБУ уклав кілька договорів іпотеки з різними поручителями, зокрема, із ТОВ «Інтертранс», яке передало банку в іпотеку будівлі загальною площею 9 148 кв м на вул. Кашуби, 10 у м.Харків.

«Зембанк» не повернув Нацбанку ні 50 млн грн. основного боргу, ні 8,97 млн грн. відсотків. Тому НБУ звернувся до суду з вимогою продати на аукціоні передану в іпотеку нерухомість.

У грудні 2010 року суд постановив продати вказану нерухомість, вартість якої була оцінена у 33,3 млн грн. У 2011 році державна виконавча служба відкрила відповідне провадження, однак надалі справа застопорилася. У 2012 році НБУ скаржився до суду на бездіяльність держвиконавців. Врешті лише у вересні 2014 року відбулися перші торги, на які нерухомість була виставлена за ціною 13 млн грн. (без ПДВ). Цей аукціон не відбувся у зв’язку з відсутністю учасників. З аналогічних причин у жовтні не відбувся і другий аукціон, на який майно було виставлене за ціною 11,05 млн грн.

У жовтні цього року Вищий госпсуд визнав припиненою іпотеку вказаного майна з 28 жовтня 2014 року. Суд вказав, що НБУ не скористався своїм право протягом 10 днів після проведення перших та других прилюдних торгів (застосовано закон «Про іпотеку» у редакції до 2011 року) придбати нерухомість за оцінкою, за якою вона була передана на реалізацію, відтак іпотека може бути припинена за рішенням суду.

Зауважимо, що поручителями по вказаному кредитному договору також виступали АТЗТ «Гея», яке передало в іпотеку Нацбанку нерухомість на вул. Службовій, 107 у Харкові, ТОВ «Мідас» (приміщення на вул. Чоботарській, 80), ПАТ «Науково-технологічний інститут транскрипції, трансляції і реплікації» (приміщення на вул. Каштанова, 29 і у м-ні Рози Люксембург).

Основним власником ПАТ «Земельний банк» є ПАТ «СК «Лемма», яку заснував і очолював до своєї загибелі на початку цього року Сергій Чернишов.

Засновниками ТОВ «Інтертранс» є Олександр Ковальов і Віктор Салигін, син екс-голови Харківської облради (2006-2008) Василя Салигіна. Як відомо, Салигіни добре знаються із родиною Кацуб. Приміром, Віктор Салигін разом із екс-заступником голови «Нафтогазу» Олександром Кацубою були співзасновниками ТОВ «Виробничо-будівельна фірма Моноліт» і ТОВ «Дергачівське заводоуправління». Наразі родичка Салигіна Юлія Салигіна разом із братом Олександра екс-нардепом Сергієм Кацубою є співзасновниками ТОВ «Житлово-будівельне товариство Домострой».

У свою чергу Олександр Ковальов разом із Олександром Кацубою є співзасновниками ТОВ «Виробниче підприємство Бетоніт».