Норвезькі юристи у боротьбі з «Газпромом» вже коштують «Нафтогазу» понад 160 мільйонів
06.10.2015   //  

ПАТ «НАК «Нафтогаз України» 28 вересня уклав угоду з норвезькою юридичною фірмою «Wikborg, Rein & Co. Advokatfirma DA» вартістю 2,50 млн євро на забезпечення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спору між Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром». Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Після Майдану Україна у 2014 році почала судові тяжби з «Газпромом» щодо перегляду умов постачання газу. Станом на сьогодні існує два арбітражних провадження в Арбітражному інституті Торгової палати м. Стокгольма (Швеція) відповідно до Регламенту Арбітражного інституту Торгової палати м. Стокгольма між «Нафтогазом» та «Газпромом» щодо виконання контракту №КП (справа ТПС 2014/078) та контракту №ТКГУ (справа ТПС 2014/129).

«Нафтогаз» відразу найняв норвезьких юристів. Перша угода в липні 2014 року з ними коштувала 1,30 млн євро, у лютому 2015 р. було укладено нову угоду на 2,74 млн євро і ось тепер ще одну на 2,50 млн євро, якою буде оплачено послуги юристів до кінця поточного року.

Відтак норвезькі адвокати вже коштують «Нафтогазу» 6,52 млн євро., або 163 млн грн. за нинішнім курсом.

В обґрунтуванні переговорної процедури закупівлі вказано, що «Wikborg, Rein & Co. Advokatfirma DA» обрано через їх «позитивний досвід в представництві клієнтів у газових спорах». Голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв торік говорив, що ця компанія має успішний досвід вирішення судових суперечок з «Газпромом».

«Ця компанія виграла найбільш успішні справи проти Газпрому. Зайдіть на їх сайт, почитайте… Вибір компанії був зроблений саме, виходячи з ряду принципів. Перший принцип – це великий позитивний досвід. У цієї компанії є близько 40 подібних справ, правда, тільки чотири з них дійшли до судового рішення, тому що в 90% справ проти Газпрому відбувається досудове регулювання. По-друге… вона входить в найвищий рейтинг компаній, яка займається арбітражем. на нашу думку, цього достатньо», – сказав він.

На сайті «Wikborg, Rein&Co» за пошуковим запитом «gazprom» немає жодного результату.