СхідГЗК замовив сірки на 66 мільйонів у фірм, пов’язаних із менеджером Мартиненка-Жванії
05.10.2015   //  

ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» 28 вересня за результатами тендеру уклало угоди на поставку сірки на суму еквівалентну 66,12 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Латвійська фірма SIA «Zodiak Plus» отримає $1,58 млн за грудкову сірку (ГОСТ 127.1-93 ґатунок не нижче 9995) по $158 за тонну.

ТОВ «ТД «Еко-Сервіс» отримає 32,47 млн грн. за гранульовану сірку (ПСТ РК 18-2014, ґатунок не нижче 9998) по 5 тис грн. за тонну.

У торгах також брало участь харківське ТОВ «Торгсервіс» Бориса Гринька і Сергія Євсєєва. Воно регулярно конкурує з «Еко-Сервісом» на тендерах СхідГЗК.

Фірма «Zodiak Plus» заснована у 2014 р. в Латвії українцем Євгенієм Бугою. Раніше він був керівником ТОВ «Енерджі трейд груп» – найбільшого постачальника держпідприємств, якими керує Руслан Журило, очільник ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК). «Енерджі трейд груп» через ланцюжок пов’язана із самим Журилом.  На тендерах СхідГЗК її єдиним конкурентом найчастіше був «Діамантбанк» Давида Жванії. Рахунки фірма також тримала у «Діамантбанку».

Крім того, джерело «Наших грошей» повідомило, що в 2005 р. Буга працював у ТОВ «Д.І.А. Девелопмент», яке входить у девелоперську групу Жванії.

Бізнес-партнером Жванії довгі роки був Микола Мартиненко, нинішній нардеп від «Народного фронту». Саме його називав куратором ОГХК Генадій Корбан.

У свою чергу екс-голова ДФІ Микола Гордієнко називав Мартиненка «смотрящім» за «Енергоатомом». Нещодавно компанія «Zodiak Plus» виграла тендер «Енергоатому» на поставку трансформаторів для ЗАЕС за 6 мільйонів євро.

Засновниками «Еко-Сервісу» є вищезгадана «Енерджі трейд груп» та Ігор Ведута. Він разом із Журилом є співзасновниками благодійного фонду «Наше місто».