Фірташ не відшкодовуватиме Одеському морпорту 8,5 мільйонів збитків від пожежі
04.10.2015   //  

ДП «Одеський морський торговельний порт» не змогло стягнути 8,52 млн грн. з ТОВ «Морський спеціалізований порт Ніка-Тера» за пошкодження та часткове знищення мобільного крану, переданого в оренду. Про це свідчить рішення Господарського суду Миколаївської області.

У 2007 році державний порт передав в оренду «МСП Ніка-Тера» мобільний кран. Станом на початок 2015 р. вартість орендованого крану оцінювалася у 24,05 млн грн.

5 лютого цього року на крані трапилась пожежа. Внаслідок чого пошкоджено обладнання двигуна машинного відділення крану, а також знищено окремі вузли та агрегати. Можливою причиною пожежі була несправність механізмів агрегату.

Державний порт, спираючись на експертну оцінку, встановив свої збитки в розмірі 8,52 млн грн. Державний порт стверджував, що саме «Ніка-Тера» як орендар відповідає за збереження майна, має здійснювати заходи протипожежної безпеки.

Однак суд позов не задовольнив, оскільки не отримав доказів невиконання «Ніка-Тера» зобов’язань по договору. Сам факт пожежі орендованого майна, на думку суду, не може свідчити про недотримання «Ніка-Тера» умов його експлуатації та утримання. Навпаки, фірма представила документи про регулярне техобслуговування і перевірку крану.

Крім того, за договором оренди 2012 р. «Ніка-Тера» мав застрахувати кран на 14,93 млн грн. З’ясовано, що кран застрахувало ПрАТ «Страхова компанія «Саламандра-Україна». Відтак суд вирішив, що відшкодовувати збитки має страховик.

«МСП Ніка-Тера» належить структурам мільярдера Дмитра Фірташа. Далі договір оренди неодноразово продовжувався.

Найбільшим акціонером «Саламандра-Україна» з часткою 25% є кіпрська компанія «Pitalovo Limited». Ще майже по 10% мають голова правління Роман Маленко і голова наглядової ради Юрій Явтушенко.