Вищий суд поновив справу по виділенню землі під Києвом, на яку претендують самі судді
02.10.2015   //  

Вищий адміністративний суд України поновив провадження у справі про виділення землі у селі Тарасівка під Києвом, де на ділянки претендують самі судді. Про це йдеться у сюжеті Олександра Чорновалова у програмі «Схеми».

Тарасівка

У 2008 році Обухівська райдержадміністрація передала 14,2 га у селі Тарасівка у власність 73 особам. Але Стробезрадичівська сільрада вирішила, що розпоряджатися цією землею має саме вона і виділила її зовсім іншим 160 громадянам. Сільрада заручилася експертизою, що спірна територія не ліс, а чагарники і дозволу від РДА на виділення землі не потрібно.

У 2012 році Вищий адміністративний суд України вирішив справу на користь райдержадміністрації, визнавши цю територію лісом.

Через три роки у вересні 2015 р. (за місяць до закінчення строку позовної давності) Вищий адмінсуд поновив провадження у справі за нововиявленими обставинами. Зробив це суддя Вищого адмінсуду Микола Сорока, який разом з іншими суддями адмінсуду претендує на цю землю. Прізвище судді Сороки є у списку 160 громадян, яким Старобезрадичівська сільрада намагалась виділити землю у Тарасівці.

Суддя Вищого адмінсуду Олександр Нечитайло зізнався, що також подавав заяву на отримання ділянки, але землі йому тоді так і не дали. Журналістам на запитання про поновлення справи по землі і чи немає тут конфлікту інтересів Нечитайло відповісти не зміг, зіславшись на те, що не готовий.

Журналісти припускають, що і райдержадміністрація свого часу виділила землю принаймні частково на підставних осіб. У списку є жителі Івано-Франківської та Миколаївської областей, тобто немісцеві мешканці. Частина їх взагалі не знала, що земля їм виділялася.