Міноборони не змогло відсудити 21 мільйон збитків за квартири, через які на армійців відкрили карну справу
02.10.2015   //  

Міністерство оборони не змогло стягнути 21,41 млн грн. з ТОВ «Українська торгово-будівельна група» як відшкодування за придбання квартир для військовослужбовців. Про це свідчить рішення Вищого господарського суду м.Києва від 22 вересня.

Йдеться про договір від 26 грудня 2012 року щодо придбання 38 квартир у м. Первомайськ, Миколаївської області на вул. Достоєвського,32. Загальна площа квартир – 2 194 кв. м. Вартість договору склала 10,71 млн грн., тобто квартири було придбано по 4880 грн/м.кв.

У квітні 2013 року проти посадовців Міноборони відкрито кримінальне провадження ст. 424 ККУ – перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (в лютому 2014 р. цю статтю з Кримінального кодексу виключено).

У 2013 році проводилась будівельно-технічна експертиза квартир і будинку. Згідно з висновками експертизи квартири, закуплені Міноборони, не відповідають державним будівельним нормам і правилам.

Прокурор стверджував, що «Українська торгово-будівельна група» ввела Міноборони в оману і вимагав визнати договір між ними недійсним і стягнути на користь держави суму в порядку подвійної реституції – 22,41 млн грн.

Від жовтня 2014 року прокуратура програла із цим позовом вже дві інстанції. Суди вказували на те, що факт обману не доведений. Адже Міноборони було обізнане з технічними характеристикам квартир, зазначеними у техпаспортах, що подавалися у складі конкурсної документації. По-друге, згідно з договором, перед його підписання Міністерство оглядало квартири і претензій не мало.

Факт порушення кримінального провадження суд до уваги не взяв, оскільки вироку у справі ще немає, крім того, карну справу відкрито проти посадовців самого позивача – Міноборони.

Щодо невідповідності квартир, то прокурор посилався на висновок експерта Одеської науково-дослідного інституту судових експертиз, згідно з яким квартири не відповідають будівельним нормам щодо мінімальних розмірів спальні, кухні, санвузла. Однак суд врахував висновок експерта, за яким технічний стан квартир оцінюється як «задовільний». 2 червня суд призначав ще одну будівельно-технічну експертизу, але її не провели, оскільки Міноборони не змогло її оплатити. Інший висновок експерта щодо стану одного з під’їздів житлового будинку, на який посилався скаржник, у матеріалах справи взагалі відсутній, тому суд його не врахував.

Відтак Вищий госпсуд залишив в силі рішення попередніх інстанцій і у позові Міністерства оборони відмовив.

Власниками «Української торгово-будівельної групи» є Максим Бойко і Артур Вигнан. Інформація про контракт фірми з Міноборони у Віснику держзакупівель відсутня. У ВДЗ є дані про єдиним підряд цієї фірми – ремонт актового залу Національного університету харчових технологій за 4,72 млн грн.