Фармацевт Кличка з цінами Януковича
28.09.2015   //  

likyЯк зрозуміти, що якийсь конкретний тендер має корупційний присмак? Дуже просто – треба встановити хоча б дві ознаки.

1.Заточеність тендерних умов під конкретного виробника/продавця

«Центр протидії корупції» відловив кричущий факт – Департамент охорони здоров’я Київської міськдержадміністрації підлаштував умови тендеру таким чином, щоб купити ліки для онкохворих у заздалегідь зрозумілої фірми за незрозумілою ціною.

Мова йде про препарат Доцетаксел. Він існує у різних видах дозувань, але чиновники КМДА визначили, що купуватимуть лише по 140 мг. За даними Олександри Устінової з ЦПК, таке дозування «є лише у одного виробника». В Україні зареєстровано 15 препаратів-аналогів з тією ж діючою речовиною в дозуванні 80 та 120 мг, і лише у фірми «Актавіс» він є в 140 мг. А у цієї фірми є свої перепродавці. Які вже і розпиляли між собою тендер столичних медиків у серпні – оцього Доцетакселу придбали на 4,28 млн грн. у ТОВ «Укрооптпостач» з угрупування відомого ділка Петра Багрія.

«Документація була прописана під одного виробника, ексклюзивним представником якого в Україні є Президент Асоціації «Виробників ліків України» Петро Багрій. Саме компанії з його орбіти «Укроптпостач» та «Фармація» («Бізнес центр фармація» – від «НГ») розіграли між собою тендер.» – пояснює Олена Щербан, юрист «Центру протидії корупції». – Ці компанії декілька років поспіль разом виходять на торги, імітуючи конкуренцію. Саме тому ми звернулися до Державної фінансової інспекції та Антимонопольного комітету України. з вимогою перевірити дану закупівлю та скасувати її» – додає експерт.

2.Завищення ціни

В результаті КМДА купило Доцетаксел (140 мг) по 8 560 грн., або $398,1. З огляду на інші тендери – це дуже приємна ціна для продавця. Бо на початку листопада Міністерство охорони здоров’я купило цей препарат у того ж «Укроптпостачу» по $246,9 (подаємо у перерахунку по тодішньому курсу). І ця ціна знаходилась у тренді. У 2013 році той же МОЗ купив той же препарат у тому ж дозуванні у тої ж фірми по $437,5.

Тобто картина проста: за часів Януковича ліки купували дорого, після Майдану майже вдвічі дешевше і ось тепер в КМДА Кличка – майже за януковичевською ціною.

Можемо порівняти не тільки з тендерною ціною, а й з простим і зрозумілим для будь-кого критерієм – ціна в аптеці. Доцетаксел для фірми «Актавіс» виготовляє румунський завод-виробник – «Сіндан фарма». А в Україні продається під назвою «Доцетактін» і в київській онлайн-аптеці прямо зараз продається по 7 027 грн. Це на півтори тисячі гривень дешевше від тендерної ціни міськздраву.

Щоб зрозуміти наскільки притаманні міськздраву КМДА ігри з цінами ми взяли з того самого тендеру по онкопрепаратам ще дві позиції на препарати з лікарською речовиною Гемцитабін у різному дозуванні також від багрійовського постачальника «Укроптпостач».

Результат той самий – ціни для Кличка майже такі самі як у Януковича і значно вищі від постмайданного МОЗу:

Київський міськздрав, кінець серпня 2015 МОЗ, початок листопаду 2014 МОЗ, травень 2013
Грн. $ (при курсі НБУ 21,5) Грн. $ (при курсі НБУ 13,00) Грн. $ (при курсі НБУ 8,00)
Доцетаксел, 140 мг 8 560,00 398,1 3210,00 246,9 3500 437,5
Гемцитабін, 200 мг 331,70 15,4 128 9,8 140 17,5
Гемцитабін, 1000 мг 1 591,09 74,0 722 55,5 900 112,5

Також ми навмання перевірили ще один препарат з десятків найменувань, які КМДА закупило на тендерах цього літа (всього на суму 148,68 млн грн.) – це Фактор VIII коагуляції крові, 500 МО.

Для КМДА він обійшовся по $0,29, МОЗу Квіташвілі – по 0,23, МОЗу Януковича – $0,35.

Здається, що вже цих даних достатньо, аби Віталій Кличко і правоохоронні органи виявили бажання подивитись в очі голови Департаменту охорони здоров’я КМДА.

Андрій Скіб'як раніше працював у МНС та податковій і має Орден Святого Станіслава. Нині він тендерить в КМДА

Андрій Скіб’як раніше працював у МНС та податковій і має Орден Святого Станіслава. Нині він тендерить в КМДА

Хазяїном очей є Андрій Юліанович Скіб’як. Але якщо придивитись пильніше, то можна побачити і Нестора Шуфрича (працював його заступником у МНС, і саме підпис Скіб’яка стоїть під документом про закупівлю міністерством вертольота за 30 млн грн., якого держава так і не побачила, бо фірма-постачальник збанкрутувала, отримавши гроші), і Сергія Медведчука (брата того самого Віктора Медведчука), який за Януковича керував податковою Львова, де і працював Скіб’як.

Єдине, чого не видно в очах Скіб’яка, це мотивів, якими керувався Віталій Кличко призначаючи податківця-МНСника головою Департаменту охорони здоров’я КМДА. Хоча можемо припустити, що ці мотиви лежать у тій самій площині, що і описані вище тендерні ціни на ліки для КМДА.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»