СхідГЗК викинув з тендеру дешевого виробника компресорів, щоб купити дорожче у рідної фірми Журила
24.09.2015   //  

ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» 9 вересня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Атомінвестбуд» на постачання повітряного компресору за 148 тис грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Урановий комбінат придбав компресор ВВУ 15 продуктивністю – 2,5м3/хвил та тиском 7кгс/см2.

На тендер подавали заявки п’ять компаній, причому три пропонували компресори значно дешевше від переможця. Найдешевша заявка була від ПАТ «Полтавський турбомеханічний завод», який і є виробником таких компресорів – 117 тис грн. Однак усі дешеві заявки було відхилено через формальні претензії. Наприклад, Полтавському заводу закинули відсутність копій балансу та звіту про фінансові результати за попередній 2014 рік.

ТОВ «Атомінвестбуд» нині записано на лондонську фірму «Alderton business llp», номінальним контролером якої вказано Ульпіано Морено. Однак у 2010 році першим засновником фірми, яка тоді називалась «Завод сухих будівельних сумішей», був Руслан Журило – тодішній заступник директора СхідГЗК.

Єдиним допущеним до участі конкурентом «Атомінвестбуду» було ТОВ «Світ Сталі» з різницею пропозицій 1,3%. Власницею фірми «Світ Сталі» значиться Наталія Кирильчук, директором є Олена Бойко, партнерка Сергія Дробота, екс-директора «СхідГЗК» по ТОВ «Юридична компанія «Астрєя». З 16 квітня минулого року Дробот отримав підвищення і став гендиректором ДК «Ядерне паливо», куди входить і «СхідГЗК».

Разом з тим, 17 вересня «Світ сталі» отримало підряд на постачання щілинних сіток на з’єднувальних шпильках на суму 747 тис грн. держпідприємству «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Це ДП з кінця 2014 року очолює той самий Руслан Журило. При цьому «Світ сталі» отримало підряд за переговорною процедурою, оскільки замовник двічі відміняв відкриті торги через відсутність бажаючих конкурувати з «Світом сталі» на тендері держпідприємства Журила. Сітки щ.2,0 2000х500 мм і щ.2,0 2000х500 мм придбано по 8490 грн. за квадратний метр.

ТОВ «Світ сталі» виграло тендери на 360 млн грн. ТОВ «Атомінвестбуд» зазвичай виконувало функції єдиного конкурента «Світу сталі» та інших фірм, наближених до керівників СхідГЗК. Відтак її тендерні здобутки становлять лише 2,25 млн грн.