Державна дача януковичевського замгенпрокурора в Пущі-Водиці перейшла у приватні руки (фото)
24.09.2015   //  

У 2014 році державні дачі в Пущі-Водиці, які орендували екс-заступника генпрокурора Рінат Кузьмін і екс-керівник Контрольно-ревізійного управління Петро Андреєв, опинились у приватній власності. Про це йдеться у сюжеті Марії Землянської для «Слідства. Інфо».

За даними Держреєстру речових прав на нерухоме майно, у квітні 2014-го року свідоцтво про право власності на 4/5 будинку №35 у «Пуща-Водиці» площею 149 кв. м. було видане на ім’я Петра Андрєєва. Це – колишній очільник Контрольно-ревізійного управління, яке за Януковича перейменували на Державну фінансову інспекцію. На відповідальній посаді він перебував з 2010-го року, а втратив її 5-го березня 2014-го. Свідоцтво про право власності на державне майно отримав за місяць після відставки.

Нагадаємо, родина Андрєєва живе у маєтку площею майже 4 гектари біля с. Осещина Вишгородського району Київської області на березі Вишгородського обвідного каналу (див. фото).

Ще один будинок №46 держкомплексу площею понад 1 тис кв.м., який раніше орендував Рінат Кузьмін, також вже є приватною власністю, а не державною. За даними держреєстру, будинок частинами у різний час подарували Лідії Шумаковій. Перший договір дарування було видано у листопаді 2014-го року, другий – у квітні 2015-го.

Маєток біглого екс-замгенпрокурораРіната Кузьміна збудовано на місці держдачі і переформлено на його родичку.

Маєток біглого екс-замгенпрокурора Ріната Кузьміна збудовано на місці держдачі і переформлено на його родичку.

кузьмін-2

Договір дарування візувала приватний нотаріус Наталя Стегостенко. Вона не змогла пояснити, як приватна особа отримала у дарунок державну власність, не маючи ані дозволів, ані документів. Стегостенко послалася на закон про наторіат, згідно з яким нотаріальні дії не розголошуються. Крім того, нотаріус заявила, що вона може переписувати державні будинки на приватних осіб, при цьому нікому нічого не пояснювати.

Водночас директор комплексу «Пуща-Водиці» ДУС Євген Єгоров стверджує, що Кузьмін по сьогодні орендує будинок і про його приватизацію йому нічого не відомо. Екс-замгенпрокурора вчасно сплачує орендну плату, хоча в будинку не проживає, адже з минулого року значиться у базі осіб, які переховуються від органів влади.

Директор «Пущі-Водиці» ДУС зробив запит в реєстраційну службу і отримав відповідь, згідно з якою у державному комплексі відпочинку немає жодної приватної власності.

Щоб прояснити ситуацію, журналістка звернулася до начальника управління держреєстрації Головного територіального управління юстиції у Києві Віталія Сигидиного. Вона надала йому два документи. Перший – де вказано, що будинки на території комплексу приватні. Другий, отриманий «Пущею Водицею», де про ці адреси жодної згадки.

«Так, помилки немає. Бачу, тут підписувала нотаріус. Будинки приватні… давайте я перегляну ці документи і спробую вам допомогти. Я обіцяю розібратися», – так відреагував Сигидний.

Щодо нової власниці дачі Ріната Кузьміна Лідії Шумакової, то, як припускає журналістка, це теща екс-замгенпрокурора. Раніше Рінат Кузьмін був прописаний у Києві. Разом з ним в одній квартирі на вул. Предславинській була прописана Лідія Шумакова, Микола Шумаков та Наталя Кузьміна, остання є дружиною екс-замгенпрокурора.