Влада засекретила вартість російського вугілля від фірми з Гонконгу, яке розмитнюють по 1,5 грн./т (документи)
23.09.2015   //  

У «Віснику державних закупівель» є дані лише про два контракти на постачання вугілля державній компанії «Укрінтеренерго» – це угоди з ДП «Вугілля України» та фірмою «Arida Global Ltd» (Гонконг).

З держпідприємством 12 серпня укладено угоду на постачання невказаної кількості вугілля на 16,50 млн грн. (скачати дані ВДЗ). Відповідно до ринкових цін, мова йде про постачання від 5 до 15 тис тонн вугілля, що є незначною кількістю.

17 серпня «Укрінтеренерго» уклало угоду з «Arida Global Ltd» на постачання 200 тис тонн вугілля на невказану суму (скачати дані ВДЗ). Місцем прийому вугілля українською стороною вказано залізничні станції Тополі, Зерново та Козача Лопань, через які в Україну потрапляють вантажі з Росії.

Також у ВДЗ оприлюднено дані про угоду «Укрінтеренерго» з ТОВ «Інтертехтранс» на проведення митного оформлення 200 тис тонн вантажів на Київській і Харківській митницях з розрахунку 1,50 грн. за тону розмитненого вантажу (скачати дані ВДЗ). Ця компанія належить Денису Воронову та Олексію Артем’єву.

Раніше нардеп Вікторія Войцицька повідомила, що «Arida Global Ltd» потрапила до переліку постачальників вугілля з окупованих районів Донбасу на державне «Центренерго». При цьому народний депутат також не мала даних про вартість угоди і ціну вугілля від гонконгської фірми.

У 2013 році рух Anonymous оприлюднило документи, які нібито належать до архіву Державної митної служби України. У їх числі був лист компанії Polyem, в якому згадувалося про те, що «Arida Global Ltd» може виплатити тодішньому главі митного відомства Ігорю Калетнику винагороду за дані про компанії «Укрпромбізнес» і «Нафтогазтрейдінг» нібито на користь «Газпромбанку».

Нагадаємо, для проходження опалювального сезону державне «Центренерго» має закупити 2,2 млн тонн вугілля. І лише нещодавно держкомпанія вирішила купувати вугілля в Південно-Африканській республіці.

«У п’ятницю [18 вересня] нами був переданий договір на підписання “Меркурі” для постачання вугільної продукції з ПАР на двох кораблях», – заявив виконуючий обов’язки генерального директора теплогенеруючої компанії “Центрэнэрго” Олег Коземко.

За його словами, обидва корабля місткістю 160 тис. тонн повинні йти один за іншим, починаючи з листопада.

При цьому необхідність у поставках вугілля в Україні ще більше ніж рік тому. Але у 2014 році «Укрітеренерго» станом на серпень вже мало угоду з фірмою «Steel Mont Trading Ltd» на поставку 1 млн тонн антрациту з ПАР.