Причини зняти Журила-2
22.09.2015   //  

zhurІльменітові держкомбінати під керівництвом Руслана Журила надали незрозумілі знижки на руду китайцям і другу Путіна.

(Продовження. Початок – тут)

Після аналізу тендерної політики «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» (ОГХК) під керівництвом Руслана Журила перейдемо до експортної діяльності ввірених йому Вільногірського ГМК та Іршанського ГЗК . Тут теж – «цікава економіка».

Основною продукцією гірничих комбінатів є ільменітова руда та різні концентрати, які слугують сировиною для виробництва титанової губки, електродів, пігментів, тощо. Це одна з тих галузей, де Україна входить у десятку лідерів світового виробництва. Відтак у наших комбінатів надзвичайно багато контрагентів у різних куточках світу, яким товар дістається чомусь за дуже різною ціною.

Ось які дані надало «Нашим грошам» джерело на митниці про експортні угоди держкомбінатів за перше півріччя 2015 року.

Ільменітовий концентрат (вміст TiO2-54,0%) їхав на адресу лише трьох компаній по дуже різній ціні. У сусідню з нами Чехію на адресу комбінату «Precheza a.s.» концентрат декларували по $135-162 за тонну. А на адресу двох китайських компаній «Sinopharm fortune way company» та «Shanghai shen an foreign economic and trade co., Ltd по $61-69. Тобто китайцям концентрат діставався майже втричі дешевше від чехів. І більше того – дешевше, ніж українцям. Буквально днями ОГХК уклало угоду з фірташівським «Сумихімпромом» на постачання менш концентрованого ільменіту (42% TiO2) по $100 за тонну.

При цьому торік таких розходжень у ціновій політиці у держкобмінатів не було, усім зарубіжним контрагентам цей концентрат йшов у тому числі і чехам приблизно по $200. А те що цього року чехам він дістається дешевше пояснюється світовими тенденціями – слідом за нафтою дешевшає будь-яка сировина, у тому числі і ільменіт, який слугує сировиною для титану.

Однак тенденція – це лише напрямок. І в будь-якого тренду завжди є точка зламу. У Китаї внутрішні ціни цього року падали, аж поки не досягли $110 за тонну. Тобто український ільменіт коштував китайцям не просто дешевше від чехів, а ще й дешевше від китайських цін, що дозволяє місцевим партнерам Журила перепродувати наш концентрат майже з подвійною маржею. Дуже легкі гроші для бізнесу і досить пристойні втрати для українських держкомбінатів, чи не так?

Ще один вид продукції «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» – це ільменітовий концентрат (вміст: TiO2 – 64-70%). Цього року його возять здебільшого в Казахстан, Росію і Алжир. І ось таке спостереження: на адресу пермського заводу корпорації ВСМПО-АВИСМА товар їхав по $150 за тонну, а казахському «Усть-Каменогірському титано-магнієвому комбінату» і алжирській фірмі «Trefisoud» концентрат дістається по $200.

Тобто очевидно, що росіяни мають якусь преференцію. Однак природа цієї преференції може взагалі не мати відношення до корупції, а лежати у політичних сферах.

Відомо, що АВИСМу контролює друг Володимира Путіна і голова «Рособоронекспорту» Сергій Чемезов через свого менеджера – Михайла Воєводіна з угрупування «лужниківських», які через фірму VSE володіють низкою обленерго в Україні. Тому фірма

При цьому АВИСМА забезпечує 40% титану для американського «Боїнгу», 60% титану для європейського «Аірбасу», 30% титану для «Роллс-Ройсу».

Тобто маємо класичну ситуацію: однією рукою Захід веде з Путіним війну санкцій, а іншою торгує у своє задоволення. Ось заголовок свіжої новини з сайту «Боїнгу»: «ВСМПО-АВИСМА становится ключевым поставщиком Boeing для программы 777X».

А ось співпадіння. Минулого року угрупування Ігоря Коломойського допомогло державі віджати Вільногірський і Іршанський комбінати в угрупування Дмитра Фірташа. І новий керівник комбінатів Журило був досить прозоро пов’язаний з «Приватом» (про це ми говорили у попередній статті). Тож не дивно, що АВИСМА після Майдану досить швидко перестала отримувати українській ільменіт. Більше того, «Приват» минулого року також домігся судового рішення про віджим ільменітового родовища, яке АВИСМА орендувало в Дніпропетровській області.

Все це співпадало з тим, що Коломойський на людях називав Путіна «шизофреніком», а російський президент звав українського олігарха не інакше як «пройдисвіт».

І ось прийшла весна 2015 року. Російське телебачення якось так потихеньку перестало мочити Коломойського в усіх можливих сортирах. А вищезганадний Воєводін повідомив про укладення угоди з «Об’єднаною гірничо-хімічною компанією» Журила про поставки ільменіта, як ми бачимо, по цінам кращим, ніж для казахів, з якими Україна не воює, і алжирців, з якими Україна теж не воює.

Зрозуміло, що така ціна дозволить корпорації друга Путіна і далі вести прибутковий бізнес і залишатись надійним партнером американців. У свою чергу це дозволяє заокеанським партнерам і далі пишатись своїми літаками, а також санкціями проти Росії, хоча вони більш ніж за рік так і не вплинули на країну-агресора.

Ось така війна, малята…

Хоча якщо не множити конспірологічні сутності то природу приємної ціни для ВСМПО-АВИСМА цілком можуть пояснити горизонтальні зв’язки між топ-менеджерами підприємств. Як сказав Михайло Воєводін з нагоди повернення корпорації в число партнерів «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії»: «ВСМПО не важно, кто контролирует комбинаты: компания договаривается о поставках с легитимным управленцем ГОКов».

Ось такий бізнес, нічого особистого…

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»