Фірташ отримав знижку на ільменіт від ОГХК по угоді на чверть мільярда
22.09.2015   //  

ПАТ «Сумихімпром» 14 вересня за результатами тендеру уклало угоду з держпідприємством «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК) на постачання ільменітового концентрату на 284,33 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Хімбкомбінат замовив 130 тис тонн концентрату (в перерахунку на 42% вмісту TiO2) по 2187 грн./т, або близько $100 за тонну.

Цей тендер було проведено після того, як «Сумихімпром» і ОГХК відмінили свою попередню угоду на постачання ільменітового концентрату, укладену за результатами тендеру у травні на 333,61 млн грн.

У травні вартість концентрату для «Сумихімпрому» склала 2566 грн./т., або $120. Тоді вже через три тижні угоду було розірвано, при цьому сума проплати за договором склала 2,85 млн грн. Також замовник і підрядник зафіксували в допугоді заборгованість 0,75 млн грн., що виникла по травневому договору.

Нова ціна на ільменітовий концентрат «Сумихімпром» все рівно не дотягнула до рівня експортних цін ОГХК. За даними «Наших грошей», у першому півріччі 2015 року дві компанії з Китаю отримували концентрат від ОГХК зі значно вищою концентрацією TiO2 по $61-69 за тонну, тобто на 30-40% дешевше від ціни для «Сумихімпрому».

Нагадаємо, міністр економрозвитку Айварас Абромавічус хоче зняти керівника ОГХК Руслана Журила, бо до нього є «багато питань».

Докладніше про колізії з експортом ільменіту у статті «Причини зняти Журила-2».

Про тендерні витівки держкомпанії читайте «Причини зняти Журила».