Голова Держслужби зайнятості отримав хабара за перемогу на торгах від фірми банкіра Жванії
20.09.2015   //  

11 вересня голова Держслужби зайнятості Ярослав Кашуба отримав хабар від представників ТОВ «Інфоком» та ТОВ «МККУ-Мережі». Про це пише «Перша інстанція» з посиланням на ухвалу Печерського суду Києва від 14 вересня 2015 року.

Згідно з судовою ухвалою, Кашуба використав службове становище і надав трьом членам конкурсної комісії незаконну вказівку визнати переможцями торгів на надання послуг у сфері інформаційних технологій дві компанії: ТОВ «Інфоком» та ТОВ «МККУ-Мережі».

Слідство встановило, що напередодні конкурсу між чиновником та бізнесменами була укладена домовленість про передачу йому «подяки» за цю перемогу. Нібито вони домовилися, що за позитивний підсумок торгів Кашуба отримає від «Інфоком» 320 тис грн., а від «МККУ-мережі» – 250 тис грн.

Через двох посередників гроші мала отримати дружина голови Держслужби. 11 вересня сума була передана. Правда, в судових документах не уточнюється, чому винагорода в підсумку виявилася вищою – 622 тис грн.

Як відомо, 11 вересня Кашуба був затриманий під час отримання хабара у розмірі 622 тис грн. 17 вересня його випустили на свободу після внесення застави у розмірі 1,82 млн грн.

«Інфоком» розробляла для Держслужби зайнятості корпоративну телекомунікаційну мережу. Фірма проектувала, розгортала мережу та здійснювала її техпідтримку. «МККУ-мережі» надавала послуги з розвитку, модернізації та супроводу пакета прикладних програм інформаційно-аналітичної системи «Кадри Державної служби зайнятості». Система побудована з використанням ряду підсистем, авторські та майнові права на програмний код яких належать ТОВ «МККУ-мережі».

Від «Наших Грошей»:

8 вересня Держслужба зайнятості планувала провести тендер на послуги пусконалагоджування програмно-апаратного комплексу відеоконференцзв`язку на очікувану суму 21,65 млн грн. Однак розкриття пропозицій за кілька днів до запланованої дати офіційно перенесли на 16 вересня. Протокол розкриття пропозицій у Віснику державних закупівель ще не опублікований. Тому учасники торгів наразі невідомі.

Загалом від початку 2015 року Державна служба зайнятості завершила угодами лише п’ять тендерів на загальну суму 40,52 млн грн., один з який виграв «Інфоком» (13,72 млн грн.), два – «МККУ-мережі» (2,55 млн грн.).

Засновниками «Інфокому» є німецька компанія «Controlware GMBH» й українське ТОВ «Вектор Плюс», одноосібним власником котрого є Ігор Керезь, відомий як співвласник «Діамантбанку». Він володіє 46,8% акцій банку: часткою в 22% через ТОВ «ПФК «Енергоінвест», ще двома частками по 12,40% через ТОВ «Інтер-Вент» і ТОВ «Техно-Інвест». У цьому ж банку 24% має Давид Жванія, колишній нардеп від Партії регіонів. За останні п’ять років фірма виграла у Держслужби зайнятості тендери на суму 78,95 млн. грн.

Власниками фірми ТОВ «МККУ-Мережі» є Віктор Волохов і Георгій Руденко. Раніше до складу засновників також входили Юрій Бєлов і Микола Рябчун. За останні п’ять років ця фірма отримала замовлень від Держслужби зайнятості на 12,68 млн грн.

Львів’янин Ярослав Кашуба очолив Держслужбу зайнятості України в лютому цього року.