«Чорноморнафтогаз» найняв юристів за 7 мільйонів для боротьби за «загублені» у Америці кораблі (додано)
18.09.2015   //  

Публічне акціонерне товариство «Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» 7 вересня за результатами тендеру уклало угоди з ТОВ «Юридична фірма «Антіка» та адвокатським об’єднанням «Гесторс» щодо надання юридичних послуг на загальну суму 7 млн. грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Київські компанії «Антіка» та «Гесторс» в 2015-2016 роках представлятимуть інтереси держпідприємства в Лондонському Міжнародному арбітражному суді. Йдеться про справи, пов’язані із буксирами «Атрек» та «Тітан-2».

Угода з «Антікою» щодо першого буксира коштує 4,80 млн. грн.

Адвокатському об’єднанню «Гесторс» заплатять 2,20 млн. грн. за юридичні послуги у справі другого буксира.

Договір із «Чорноморнафтогазом» щодо судна забезпечення «Атрек» швейцарський фрахтувальник розірвав у 2012 р., оскільки його плановий ремонт затягнувся. У 2013 р. воно було арештоване господарським судом м. Ріо-де-Жанейро в забезпечення вимог третьої компанії до фрахтувальника, які виникли з витрат на користь судна. У 2013-2014 роках держпідприємство безуспішно намагалося звільнити судно «Атрек» з-під арешту, але суд не прийняв аргументів української сторони і виставив його на аукціон. Буксир наразі знаходиться в Бразилії, право власності на нього за українськими законами належить «Чорноморнафтогазу».

Краново-монтажне судно «Тітан-2» також не було повернуте держпідприємству фрахтувальником, який заборгував по платежам за фрахт із жовтня 2013 року і не відремонтовував судно. Зараз буксиром оперує мексиканська компанія на підставі договору зі швецьким фрахтувальником. Судно не експлуатується.

«Чорноморнафтогаз» хоче повернути «Тітан-2», а також отримати відшкодування шкоди та стягнення інших сум коштів із фрахтувальників обох суден. Про повернення «Атреку» в документації торгів не йдеться.

«Юридична фірма «Антіка» належить Андрію Кузнецову та Олексію Коту. Кот входить до складу Ради з питань судової реформи.

Засновниками адвокатського об’єднання «Гесторс» є Олександр Бабіч, Володимир Бобрик, Андрій Цвєтков і Віталій Махінчук. За даними газети «Дело», Бобрик та Махінчук раніше представляли інтереси Вячеслава Супруненка – зятя тодішнього мера Києва Леоніда Черновецького. У тому числі вони представляли кіпрські офшори Altimak limited і Satilina limited, які перекупили «Київміськбуд» у «Фінансової компанії «Новий регіон». Махінчук також представляв інтереси фірми «Книжковий світ «Сяйво», яка викупила нежитлові приміщення магазину «Книгарня «Сяйво» у компанії-посередника «Абріль-студіо».

Додано:

Прес-служба НАК «Нафтогаз України» 18 лютого повідомила, що фінансова прокуратура Мексики зняла арешт із судна «Титан-2».

Іноземний уповноважений орган вперше офіційно визнав право власності «Чорноморнафтогазу», перереєстрованого у Києві, на його кримське майно.

«Титан-2» пошкоджено ураганом, тому Служба відчуження майна Мексики зніме його з мілини та відведе у безпечне місце. До квітня 2016 року судном оперуватиме мексиканська компанія «Oceanografia SA de CV» за договором субфрахту зі швецьким орендарем. Останній збанкрутував, що свого часу і призвело до арешту.