«Блиск і злидні» генерала Лебедєва
18.09.2015   //  

pogonПоки в центрі Києва вирував Майдан – під Києвом родина екс-міністра оборони Павла Лебедєва спокійно добудовувала маєток.

Зазвичай українські можновладці полюбляють будуватися на живописних узбережжях водойм чи посеред лісу, бажано реліктового. Тож доволі неочікувано було знайти маєток одного з топ-чиновників епохи Януковича поряд із Васильківським військовим аеродромом, нещодавно погорілими нафтобазами «БРСМ», ще й в оточенні пустельних полів з чагарниками. Тим більше не очікуєш, що власниками виявляться структури самого колишнього «регіоналівського» міністра оборони Павла Лебедєва.

Маєток загальною площею 6,79 га розкинувся неподалік від села Кобці Васильківського району, це на 20 кілометрів на південь від столиці. Два будинки, штучне озеро з островом і садовим будиночком, тенісний корт, дві альтанки, басейн, гаражі та будиночок для охорони – нерухомості загалом на 640 квадратних метрів.

МАЄТОК МАЄТОК-АЕРОДРОМ

КОПТЕР1

Роботи тут ведуться принаймні з 2009 року і, за даними Судового реєстру, в це будівництво могло бути вкладено щонайменше 11 мільйонів гривень. Вкладалися вони, щоправда, увесь час із пригодами.

Так, облаштування штучного озера в 2009-2013 р.р. коштувало близько 1,7 млн. грн. У суді ця цифра засвітилася з тієї банальної причини, що підрядника – фірму «Нікол» – запідозрили в халтурі. Замовник нібито виявив недоліки вже після здачі об’єкта і вимагав зменшення ціни на близько 200 тис грн., однак фірма відбивалася – це дачники, мовляв, неправильно користуються. Справа гуляє судами й досі.

Пішохідний міст над озером коштував 65 тис гривень, а криницю та каналізацію робили за 240 тис гривень. За них також судилися, але цього разу вже підрядник «Нікол» вимагав розрахуватися за виконані роботи.

СКРIН СКАНДIКОкрім того, одним з підрядників була фірма «Група компаній Скандік Лайн». На їхньому веб-сайті написано, що вони зводять будинки у фінському стилі і сьогодні ціна одного квадратного метру у їхньому виконанні складає 800 доларів. Директора цієї фірми також потягли до суду, тільки йшлося вже не про якість, а про нібито присвоєння 7,38 млн грн. коштів замовника. Скажімо так, укладати мільйонні договори в усній формі взагалі була не найкраща ідея, для жодної зі сторін. Чи хтось таки у чомусь винний – незрозуміло, остання постанова суду по цій справі датована серпнем 2013 р., коли її повернули прокуратурі на додаткове розслідування.

Але підрядники – не єдине, з чим не щастило маєтку. Через кілька днів після втечі Януковича з країни, вночі 25 лютого 2014 року, в маєток вдерлися представники УНА-УНСО – принаймні згідно з матеріалами судової справи, вони так відрекомендувалися.

За словами Віталія Онищука, голови Путрівської сільради (до неї відносяться Кобці), пограбували тоді все до нитки: «Вивезли все. Включаючи навіть – лєсніци порозбирали. Даже розетки познімали… Сказали, ми ето всьо продадім, дєньгі на Майдан пойдут. Куда воно все пішло, наукє неізвєсно…. Ну і потім приїхали якісь там батальйони їх арестовувать, а вони вже втікли».

Збитки від візиту непроханих гостей власники оцінили 1,49 млн грн. Стягнути ці кошти власники намагалися з Управління Державної служби охорони МВС Київської області. Саме його найняли ще у 2012 р. для охорони маєтку. Однак відсудити вказану суму не вдалося: охорона прибула оперативно одразу за викликом, а от самі дачники взялись за інвентаризацію майна тільки через три тижні після пограбування.

До речі, саме після цього візиту у мережі з’явилася серія знімків зсередини.

1 5 6

Тоді ж до кадру потрапили й інші мешканці маєтку – тварини з приватної ферми. Справа в тому, що він задумувався не лише як дача: обабіч «зони відпочинку» розташовані приміщення для утримання свійських тварин. За словами Онищука, раніше маєток справді функціонував радше як ферма: «Вони держали тут скотину: корів, баранів, курей, качок, повністю все… Як я зрозумів, вони це купили, щоб їм було удобно держати все це хазяйство». Чи тримають там досі господарку – незрозуміло, маєток під охороною, тож потрапити всередину ми не змогли.

КОПТЕР2

Зоокуточок у маєтку Лєбєдєва.

4 7

А що ж із власниками?

Сам маєток як майно належить фірмі ТОВ «Укркомплект Плюс», при чому право власності на нерухомість компанія оформлювала 3 лютого 2014 р. – одразу після того, як Янукович на вимогу Майдану відправив у відставку уряд Азарова. Чи то на горизонті замайоріла потенційна потреба тікати і активи вирішили привести до ладу, чи то навпаки – події на головній площі країни не надто турбували власників.

ВИТЯГ1 ВИТЯГ2

Що ж до землі, то маєток збудовано на трьох ділянках.

Раніше земля належала Фермерському Господарству «Нива», але в 2006р. (Лебедєв якраз став нардепом від БЮТ, щоб вже через рік піти до Партії регіонів) – дві ділянки продали ТОВ «Розвиток 21-го сторіччя», ще одну кількома роками раніше здали в оренду. Наразі, за даними Держгеокадастру, одна перебуває у власності «Розвитку», одна – згаданої вище «Укркомплект Плюс», третій же пай знаходиться в оренді незазначеної фізичної особи.

ДЫЛЯНКИ ЗАПИТ_ВЛАСНIСТЬ ЗАПИТ_ВЛАСНIСТЬ2

За словами Віталія Онищука, третю ділянку орендувала на 49 років сама Альона Лебедєва (Шутова) – дочка екс-міністра Лебедєва і колишня дружина Володимира Шутова, сина генерал-майора СБУ Олександра Шутова, відстороненого від управління Генштабом у червні 2014 року через розслідування у справі збитого Іл-76 у Луганську.

Саме дочка екс-міністра найчастіше навідувалася в маєток – розповідає Онищук, її батька-міністра тут бачили дуже рідко.

Щодо фірм, то обидві – давно відомі структури з орбіти Лебедєвих.

ТОВ «Розвиток 21 сторіччя» на момент купівлі землі належало навпіл Павлу Лебедєву і його партнеру Леоніду Юрушеву, пізніше компанію переписали на Романа Задорожного та Елінну Захарчук. «Розвиток-21 сторіччя» найбільше відоме тим, що з 2011 р. виграло низку тендерів Укрзалізниці на 126,96 млн. грн. – разом з тим з кінця червня цього року фірма перебуває в стані ліквідації.

Фірмою «Укркомплект Плюс» з 2005 р. володів особисто Павло Лебедєв, у 2006 компанію переписали на дружину Людмилу Лебедєву і ТОВ «КУА «Парангон» з групи компаній «Парангон», що контролюється Павлом Лебедєвим. Лебедєва й «Парангон» володіли фірмою щонайменше до 2013 р.

Наразі власність оформлено на чотири офшори (віргінський «Делхейз інвестментс ЛТД», панамський «Мелігар бізнес корп», белізький «Танілера інвест лімітед» і кіпрський «Кларідіос холдінгс ЛТД»), а також ПАТ «ЗНВКІФ «Стартап». З середини минулого року власником найбільшого окремого пакету акцій «Стартапа» є кіпрська «Тезерістен консалтінг лімітед», заведена на белізький «Felion Cosnulting corp» – котрий в Україні володіє часткою в ТОВ «Інтеркартранс» – разом зі згаданим вище «Парангоном».

Разом з тим, директором і підписантом «Укркомплект Плюс» є та сама Альона Лєбєдєва (Шутова).

ЗАПИТ_ВЛАСНIСТЬ3Окрема цікавинка в цій історії: попри те, що одна ділянка в кадастрі рахується за «Укркомплект Плюс», як її передавали цій компанії – незрозуміло. Адже, за інформацією Держгеодакстру, в архівах з невідомої причини відсутній проект землеустрою щодо відведення ділянок та оформлення права власності на цю фірму.

Однак жодні паперово-підрядно-майданні перипетії, судячи з усього, не відбили власникам бажання таки добудовувати маєток-ферму. Об’єкт знову під охороною і під час нашого візиту з території виїжджало дві вантажівки з піском і ґрунтом. А чом би й ні? Адже попри закиди щодо розвалу оборонно-промислового комплексу України й розслідування ГПУ по службовій недбалості – колишній міністр Лебедєв і досі не значиться серед розшукуваних українськими правоохоронцями осіб.

Оксана Ставнійчук, “Наші Гроші”

Також дивіться сюжет телепрограми “Наші гроші”