Як оточення Кернеса отримало Кінний ринок
16.09.2015   //  

konІсторія успіху харківських бізнесменів, яким тричі випадково пощастило.

Хоча «Україна – єдина», усе ж Харків – унікальне місто. Прикладів тому багато, але розповімо про один.

Кілька років тому місцевий бізнесмен і політик Олександр Фельдман добровільно відмовився від володіння одним із місцевих ринків, а відтак і від додаткового заробітку. В інших містах про це б не змовкаючи писала преса, сам герой не зникав би з екранів телевізорів, а кількість немовлят з іменем «Олександр» значно б зросла. У Харкові – все не так. Навіть сьогодні, хоч з того часу минуло шість років, у спілкуванні з «Нашими грішми» менеджери Фельдмана – скупі на слова, а тим паче – на емоції.

Про те, якточення Геннадія Кернеса заволоділо базаром Олександра Фельдмана, ключові менеджери воліють не згадувати.

Про те, якточення Геннадія Кернеса заволоділо базаром Олександра Фельдмана, ключові менеджери воліють не згадувати.

Можливо, на це трохи впливає те, що в результаті ринок потрапив у власність оточення діючого мера Харкова Геннадія Кернеса. А може, й ні. У кожному випадку, думаємо, ця історія має бути описана бодай для хронікерів. Тим паче, що, працюючи над матеріалом «Кому належать ринки Харкова?» ми зафіксували немало цікавинок. А відтак – це лише перша серія. Отож.

«Кінний ринок» потрапив в оренду структурам концерну «АВЕК» народного депутата Олександра Фельдмана ще на початку 2000-х. Облспоживспілка, яка володіла приміщеннями, з подачі тодішнього губернатора області Євгена Кушнарьова передала їх в оренду під приводом допомоги у фінансуванні футбольного клубу «Металіст». Отакі виявились доброзичливі кооператори. На утримання футбольного клубу Фельдман мав віддавати 15% зароблених грошей.

У січні 2004 року на сайті «Металіста» з’явилося повідомлення: глава «АВЕК» перестає бути почесним президентом клубу, а 80% акцій переходять у розпорядження власника УкрСиббанку Олександра Ярославського. Однак на долю ринку це жодним чином не вплинуло: він і далі залишався в оренді. Чи продовжував віддавати Фельдман 15%-долю – достеменно не відомо.

Конный рынок панорама

Кардинально ситуація змінилась аж у 2009-ому. У цьому році Фельдман добровільно відмовляється від низки ринків, у тому числі і Кінного (на фото). Про мотивацію цього рішення в АВЕК говорять і неохоче, і не надто переконливо навіть зараз.

«Об’єкти були взяті в управління компанією «Концерн «АВЕК і Ко» з метою фінансування діяльності ФК «Металіст». Після продажу клубу необхідність в управлінні торговими об’єктами відпала, тому було прийнято рішення не продовжувати договори оренди», – розповів «НГ» голова правління концерну Андрій Колос.

Ми вирішили не уточнювати, як можна пояснити п’ятирічний проміжок між продажем клубу і розірванням оренди. Тим паче, що більш переконливими видаються інші обставини, які стались у той час. У 2007-2009 роках ЗМІ активно писали про конфлікт між «бютівцем» Фельдманом та керівниками міста й області «регіоналами» Генадієм Кернесом та Михайлом Добкіним. Центральна влада в розборки не влазила, і Фельдмана дотискали, як тільки могли.

Оговталась і облспоживспілка, яка в тренді вичавлювання Фельдмана подала до суду з вимогою розірвати договір оренди. Суд, правда, не відбувся – «кооператори» забрали позов. Усе уже було вирішено і без Феміди: у 2009 році бойові дії закінчились. Фельдман відступив зі значними втратами: позбувшись Сумського і Кінного ринку. Натомість йому дозволили зберегти «Барабашово».

Як водиться після війни настав час переможців: розподіляти і володарювати. Як тільки запах пороху вивітрився, облспоживспілка остаточно позбулась Кінного ринку, вирішивши його продати. На жаль, ми не знаємо, яким чином був обраний покупець і яка кількість грошей поповнила рахунки кооператорів. Офіційно дізнатись – неможливо, а інтерв’ю нічого не дало: в учасників процесу виявилась погана пам’ять.

Тодішній очільник кооперації В’ячеслав Блізняк заявив «НГ», що не пам’ятає деталей угоди.

«Рішення приймалося Радою облспоживспілки. Це десь 60 чоловіків. Ми тоді працювали cобі в збиток. Отримані від продажу будівлі кошти були направлені на наші об’єкти у області»,- сказав він.

До речі, згодом В’ячеслав Блізняк став популярною фігурою серед журналістів, оскільки мало не очолив обласну організацію Спілки журналістів(!) як редактор журналу «Кооператор Харківщини» і, що більш важливо – протеже Михайла Добкіна.

Але повернемось до ринку. На щастя, завдяки Реєстру майнових прав ми можемо відповісти якщо не за «скільки?» продали, то бодай – «кому?».

У січні 2010 року право власності на основну будівлю на ринку площею 9770,4 кв.м. та ще декілька приміщень оформило ТОВ «Фьорд».

Отримавши приміщення, фірма одразу зайнялаось землею, яка до цього часу була в комунальній власності. Уже 29 квітня 2010 року Харківська міськрада рішенням сесії продала «Фьорду» земельну ділянку площею 3,86 га (фактично більшу частину ринку) за 4,64 млн. грн. Ця ж сесія віддала в оренду «Фьорду» ще дві маленькі ділянки в 0,03 га та 0,01 га.

карта Конного рынка Конный рынок кадастр Обведеный

Міські депутати були настільки доброзичливими, що дозволили «Фьорду» платити не одразу, а з розстрочкою в 5 років. Люблять усе-таки в Харкові молодих підприємців. Ті, до речі, не підвели: розрахувались з бюджетом завчасно: у грудні 2010-го.

Цікаво, що далі ТОВ «Фьорд» ніяк не фігурує в оперативній діяльності ринку. Увесь цей час керівництво ринку представляли посадові особи ТОВ «Кінний ринок». Мало того, за інформацію міськради на 1 січня 2015 року саме це підприємство працює на Кінному ринку. Хоча згідно з Реєстром Мінюсту діяльність цього підприємства була припинена ще у листопаді 2014-го.

Засновниками цього підприємства були Олег Матвєєв та Юрій Медведєв (потенційний кандидат в депутати міськради від партії «Відродження»), а директором – колишній співробітник облуправління захисту прав споживачів Сергій Піунов.

Зараз ТОВ «Кінний ринок» фактично роздроблене на частини. Матвєєв та Піунов створили близько десяти ТОВ «Кінний ринок торгівельний майданчик1,2,3…» зі статутниками 1000 грн.

Але нас більше, звісно, цікавить не операційний менеджмент, а власники. ТОВ «Фьорд», виплативши гроші бюджету, оформило право власності на землю під ринком 28 серпня 2015 року. Ставши відтак повноцінним господарем всього: і землі, і будівель.

Засновниками цього підприємства є Ольга Солоп та Владислав Ткаченко.

Солоп є бізнес-партнером сина мера Харкова Генадія Кернеса Даніїла Прівалова у ТОВ «Фірма «Діана», яка володіє Сумським ринком у Харкові (про цей ринок – в наступних публікаціях).

Крім того Солоп фігурує у фірмах, які отримали коштовні землі за «кооперативною схемою». Схема полягала в тому, що Харківська міськрада видавала безкоштовно десятки гектарів землі «житлово-будівельним кооперативам», після чого земля потрапляла у правильні руки.

Ткаченко був партнером керівника міської реєстраційної служби Олега Дробота по ТОВ «Компанія «Дніпро Інвест».

Так що історія закінчилась хепі-ендом. Бізнес-оточення мера Харкова отримало у власність один із ринків. Просто пощастило хлопцям з добрими людьми: спершу з Фельдманом, який відмовився від ринку, потім з кооператорами, які вирішили продати будівлі і навіть забули, за яку суму. А також з депутатами, які не тягнули з видачею землі, і навіть дали розстрочку.

Так що, якщо хтось буде вам говорити, що бізнесменам погано живеться в Україні – не вірте. Просто пошліть його у Харків.

Павло Новик , «Наші Гроші»