Пиляти ЗАлК на металолом росіянам допомагав спонсор енергодарівської «Самооборони»
16.09.2015   //  

Металеве обладнання з ПАТ «Запорізького алюмінієвого комбінату» протягом 2015 року вивозити три фірми, до однієї з яких має відношення до спонсора Самооборони Володимира Сірка. Про це повідомляють «Наші гроші. Запоріжжя».

Соломянський райсуду м. Києва 26 серпня надав правоохоронцям доступ до речей та документів фігурантів справи про кримінальне порушення посадовими особами «ЗАлКу».

У червні 2015 року Господарського суду м. Києва своїм рішення передав Фонду державного майна 60,01% акції ПАТ «ЗАлК», які раніше належали російському холдингу «РУСАЛ». А на початку липня правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо розкрадання майна комбінату з використанням службового становища, скоєне групою осіб в особливо великих розмірах за попередньою змовою.

З матеріалів судової справи стало відомо, що в 2015 році з електролізного цеху алюмінієвого комбінату на метал вирізали 608 електролізорів. Загальна вага призначеного для утилізації обладнання складала близько 1200 тон міді і 6600 тон алюмінію. Частину цього металу встигли вивезти, а іншу частину лише підготували до транспортування.

Також, в травні 2015 року на заводі демонтували  для  продажу три ливарних конвеєра для розливки алюмінієвої гущі.

Крім цього слідство встановило, що керівництво ЗАлКу готує демонтаж і вивіз обладнання для виготовлення алюмінієвої катанки.

Для вивозу обладнання на метал керівництво заводу уклало договір з трьома фірмами – «Євромаш», «Дніпромет», «Буденергомонтаж ЛТД».

Єдиним засновником «Дніпроінмету» є «Євромаш», понад 90% якого належить британській «Burnaby Trading». Директором «Євромашу» значиться Сірко Віталій Олександрович. Обидві фірми зареєстровані за однією адресою в Дніпропетровську.

В свою чергу, співвласником енергодарського «Буденергомонтаж ЛТД» є Сірко Володимир Олександрович, раніше відомий як керівник місцевої організації «Партії регіонів», а нині  один з спонсорів Самооборони, також допомагає військовим. Разом з ним допомагає армії його партнер по «Буденергомонтаж ЛТД» Олександр Шидловський.

В середині 2000-х ЗМІ відносили Сірко до однієї з груп, яка бореться за владу в Енергодарі, зазначаючи при цьому, що його підтримують дніпропетровські бізнес-структури.

Нагадаємо, в липні СБУ звинуватила «РУСАЛ» в незаконному демонтажі обладнання на 100 млн грн.

Нагадаємо, Україна в судах відмінила продаж росіянам акцій «ЗАлКу» через не виконання інвестиційних зобов’язань.