- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Хто в Україні переплачує за вугілля

coal [1]На Запоріжжі одне й те саме вугілля від одного постачальника різниться в ціні на третину, а на Одещині існує монополія на ДГ(13-100) з найвищими цінами в країні.

За літо бюджетні установи уклали майже три сотні угод про закупівлю вугілля на загальну суму 167,66 млн грн. Якщо відкинути кілька великих тендерів військових частин, то вийде, що середній контракт на поставку вугілля «важить» близько 400 тис грн. І це не дрібнички. Особливо якщо хтось отак по зеренцю накльовує десятки мільйонів. Або й просто матиме підйом у кількасот тисяч на рівному місці. Отже ось які тенденції показав моніторинг «Наших Грошей».

Довгополум’яне газове вугілля: донецька монополія під носом у Саакашвілі

Найціннішим вугіллям газової групи вважається марка ДГ (13-100), яка має найнижчий відсоток зольності. Для розігріву повідаємо прикметний факт про лідера хіт-параду.

Найдорожче таке вугілля по 3249 грн./т літом закупила Чернігівська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів (смб Чернігівка Запорізької обл., директор – Олександр Бестер). Постачальником було обране ПП «Укрпівденвугілля», яке цим же літом виграло тендер на постачання такого ж вугілля іншим запорізьким освітянам – відділу освіти Великобілозерської райдержадміністрації. Але ціна була на третину менша – 2385 грн/т.

Топ-5 найдорожчих постачальників вугілля ДГ (13-100)

Покупець Продавець Ціна (грн./т)
1 КЗ «Чернігівська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ПП «Укрпівденвугілля» 3249
2 КЗ «Жовтнева загальноосвітня школа-інтернат I-II ступенів» Одеської області ПАТ «Виробниче об’єднання «Облпаливо 3150
3 ВНКЗ «Балтське педагогічне училище» Одеської області ПП «Востоксервіс» 3048
4 Маринівський професійний аграрний ліцей Миколаївської області ТОВ «Торгово-промышленная компания «Николаевоблтопливо» 2870
5 Відділ освіти Володарсько-Волинської райдержадміністрації Житомирської області, ТОВ «Науково-виробнича фірма «Енергія» 2586

Загалом, всі місця нижче першого у цій таблиці мали зайняти ПАТ «Виробниче об’єднання «Облпаливо» і ПП «Востоксервіс», які виграли купу тендерів у освітян Одеської області на вугілля ДГ (13-100) по ціні від 3 тис грн./т. Просто ми взяли до таблиці лише по одному контракту цих фірм, аби у хіт-парад потрапили й інші.

У «Облпаливі» стверджують [2], що вигравати тендери їм допомагає статус єдиного системного постачальника вугілля, у якого є власна мережа по всій області, тому з ним зручно мати справу. Однак ця зручність має інший бік медалі – у монополіста завжди дурні ціни. До того ж монополія на вугілля для одеських шкіл має цілком відчутний донецький присмак.

Офіційно «Облпаливом» володіє кіпрська компанія «Ісмл інвестмент кепітал менеджмент лімітед», яка номінально належить мешканці Віргінських островів Рікардо Васкезу. А ось наглядову раду очолює Андрій Богданов. Це підприємець з Донецька, який за мирних часів мав у себе на батьківщині фірму «Углесорт». Після окупації Донбасу російськими терористами Богданов перебрався до України і ввійшов до правління новоствореної громадської організації «Підприємці Сходу України [3]». У відкритих джерелах нам вдалось знайти лише один медійний слід цієї структури – прес-конференція [4] з закликом до влади виділити донецьким переселенцям 10 гектарів землі під Києвом для будівництва котеджного містечка на 240 сімей. При цьому переселенці настільки бідні, що готові будувати самі за свій кошт, але при цьому готуються подавати позов проти влади України [5] за її бездіяльність з вимогою до держави оплатити зруйноване житло на Донбасі та компенсувати гроші на оренду житла в Україні.

Ще простіший шлях до Донецька від ПП «Востоксервіс», яке зареєстроване у Павлограді Дніпропетровської області. Власником фірми є Олександр Первишін з Донецька. При цьому Первишін також близький до вищезгаданого голови наглядової ради «Облпалива» Богданова. Вони обидва мали спільний бізнес з таким собі донеччанином Дмитром Музикантовим: перший – по ТОВ «Донметвугілля», другий – по ТОВ «Ресурскомплект».

Отже резюме: вугілля для бюджетників Михайла Саакашвілі значно дорожче, ніж в середньому по Україні. У «Віснику державних закупівель» можна знайти достатньо угод, які були укладені літом на постачання вугілля ДГ (13-100) за ціною близько 2 тис грн/т. А, наприклад, Іванівське міжрайонне управління водного господарства (Херсонська обл.) у червні скупилось у ТОВ «Облоптвугілля» по 1212 грн./т. Це більш ніж вдвічі дешевше від середньої ціни для одеських школярів.

Сміттєве вугілля на Харківщині дорожче від якісного

Другою за популярністю маркою вугілля у бюджетників є вугілля ДГр (0-200) з зольністю від 40%. Фактично це те саме ДГ, але буква «р» у назві означає що це «рядове» вугілля, не збагачене після шахти. Тобто у цьому вугіллі може бути багато землі та каміння. Настільки багато, що у окремих випадках мова йде не про «зольні» домішки, а добавки вугілля до землі та каміння, які і складають основну масу палива під назвою ДГр (0-200).

Тому ціни на це вугілля мають бути нижчими, від цін більш ефективнішого ДГ (13-100). Але в Україні є випадки, коли це правило не спрацьовує.

ТОП-5 найдорожчих угод з закупівлі вугілля ДГр (0-200)

Покупець Продавець Ціна (грн./т)
 

06.07

Відділ освіти Вовчанської райдержадміністрації Харківської області ТОВ «Будівельно-монтажне управління» 2058
26.08 Камишівський психоневрологічний інтернат Департаменту соціального захисту населення Донецької ОДА ТОВ «Юнкомтек» 1677
21.07 Відділ освіти Зачепилівської РДА Харківської області ТОВ «Торгівельно-промислова компанія «Укрпроменерго» 1672
6.08 Відділ культури, національностей та релігій Новоселицької РДА Чернівецької області Фізична особа – підприємець Коровицька Людмила Іллівна 1600
12.08 Управління освіти, молоді та спорту Шепетівської РДА Хмельницької області ТОВ «Вуглеторфзбагачення»

 

1458

Найдорожче таке вугілля літом закупив відділ освіти Вовчанської РДА. Улипні заклад уклав угоду з лисичанським підприємством «Будівельно-монтажне управління», власником якого є Євген Фоменко, на постачання палива по ціні 2058 грн/т.

Для прикладу, партію зі схожими характеристиками зольності та вологості відділ освіти, молоді та спорту Славутської РДА в Хмельницькій області купив рівно вдвічі дешевше – 1024 грн/т.

Взагалі виявилось, що чим далі від Донбасу, тим дешевше рядове вугілля. Наприклад, в Вінницькій області Джулинська школа-інтернат уклала угоду з ТОВ «Славресурс» на закупівлю палива по 742,80 грн./т, а Зозівський професійний аграрний ліцей – на купівлю у ПАТ «Вінницяоблпаливо» по 779,68 грн./т. Щоправда, відразу добилися внесення змін до укладених договорів і збільшили ціни до 895 грн./т та 869 грн./т відповідно. Але загальної картини це не змінює – найдорожчі контракти по сміттєвому вугіллю ДГр коштують більше, ніж вищезгаданий приклад з якісним вугіллям ДГ (13-100) по 1212 грн./т для херсонських водників.

Антрацит від терористів дешевшає подалі від зони АТО

Свого часу в Херсонській ОДА підрахували, що бюджетники регіону за перші шість місяців 2015 року більше всього закуповували [6] антрацитні марки вугілля – 56% від всього обсягу закупівель. Сьогодні українська влада не контролює видобуток антрациту, всі шахти знаходяться в окупованій зоні. Тому, всі постачальники так чи інше змушені мати зв’язки в зоні АТО та склади, з яких вугілля вже доставляється в різні регіони країни.

Цікаво, що саме в зоні АТО антрацитне вугілля виявилося найдорожчим.

Топ-5 найдорожчих закупівель вугілля марки АС (6-13)

Дата Покупець Продавець    Ціна   (грн/т)
06.07 Сватівський обласний будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів Луганської облради ТОВ «Вугільна компанія центр» 3600
06.07 Нижнянський обласний психоневрологічний інтернат Луганської області ТОВ «Вугільна компанія центр» 3600
13.08 «Ісаєвський професійний аграрний ліцей», Одеська область ПрАТ «ВО «Облпаливо» 3150
 

11.08

Відділ освіти Комінтернівської районної державної адміністрації Одеської області ПрАТ «ВО «Облпаливо»

 

3099
06.08 Макарівська квартирно-експлуатаційна частина району МО України ТОВ «ВК Фарм» 3000

Найдорожча антрацитова «сємєчка» по 3600 грн./т виявилась у будинку престарілих в Сватові – нинішній столиці Луганської області, в якій базується облдержадміністрація під керівництвом волонтера Георгія Туки.

Ми не маємо жодної уяви, чому найкоштовніший антрацит виявився найдорожчим у найближчій до місця видобутку точці. Просто приймемо як даність: Новоолександрівський обласний дитячий гастроентерологічний санаторій в Херсонській області закупив такий самий антрацит за бажаними показниками вологи та зольності по 2175 грн. т – на третину дешевше, ніж у Сватові. А взагалі середня тендерна ціна на антрацитові марки вугілля цього літа становила 2,5-2,7 тис грн.

Топ-5 найдорожчих закупівель вугілля марки АМ

20.08 Відділ культури Білгород-Дністровської РДА Одеської області ПРАТ «ВО «Облпаливо 3400
 

2.07

Відділ освіти Великомихайлівської РДА ПРАТ «ВО «Облпаливо 3372
13.07 ДНЗ «Бериславський професійний аграрний ліцей» Херсонська область ПП «Мирненський паливний склад» 3300
03.08 Відділ освіти Кривоозерької РДА Миколаївської області ПП «Астрєя» 2880
20.07 Відділ освіти Кіровоградської РДА ФОП Арсірій Оксана Вікторівна 2832

Різниця в 50-80% в закупівельних цінах може пояснюватися тільки роботою самих конкурсних комісії та позицією їх керівництва. Сподіваємося, що наше дослідження майбутніх осінніх тендерів підтвердить це твердження.

«Наші гроші. Регіон»