Київрада не віддала оточенню Супруненка 163 мільйони за непродану йому ділянку
11.09.2015   //  

ПрАТ «Укренергополіс» не змогло стягнути з Київської міської ради 163,06 млн грн. збитків. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 1 вересня.

У 2007 році Київрада віддала «Укренергополісу» в оренду на п’ять років 5,36 га на перетині вул. Старонаводницької та бул.Дружби Народів для будівництва, експлуатації та обслуговування адміністративно-готельного комплексу. Приблизно через три місяці у тому ж 2007 році Київрада вирішила частину цієї ділянки в розмірі 3,72 га «Укренергополісу» продати. Решта 1,64 га залишалося в оренді.

У березні 2011 року «Укренергополіс» продав 3,72 га ТОВ «Ліберті Плаза».

У 2012 році суди трьох інстанцій визнали недійсними рішення Київради і договори оренди і продажу землі ПрАТ «Укренергополіс». Суд визнав, що фірма «Ліберті Плаза» права власності на ділянку не має. Обидві ділянки було витребувано на користь Київради.

Позивач «Укренергополіс» нарахував 91,36 млн грн. прямих збитків, з яких 65,82 млн грн. витрати на викуп і оформлення землі, 4,68 млн грн. – орендна плата, 1,92 млн грн. – земельний податок, 18,94 млн грн. – сплата відсотків за користування кредитом.

Також «Укренергополіс» вимагав відшкодувати 5,92 млн грн. як проценти за безпідставне збереження коштів і 41,51 млн грн. – збитків від інфляції.

Ще 24,27 млн грн. втраченої вигоди позивач розрахував як різницю між вартістю придбання землі у Київради за 55,88 млн грн. і її перепродажу фірмі «Ліберті Плаза» за 80,15 млн грн.

Однак суд вирішив, що витрати на викуп та оформлення земельної ділянки, орендна плата та ін. не є збитками, а вищевказані суми «Укренергополіс» сплачував на виконання умов договору. Зокрема позивач сплачував орендну плату і земельний податок під час фактичного використання ним землі.

Суд зауважив, що «Укренергополіс» не звертався до Київради щодо повернення йому 55,88 млн грн. за викуп ділянки. Водночас сам «Укренергополіс» після прийняття судами рішень про витребування землі Київраді ділянку так і не повернув.

Найбільший пакет акцій ПрАТ «Укренергополіс» 15% належить ТОВ «Міжнародний офісно-готельний центр», решта акціонерів невідомі. «Міжнародний офісно-готельний центр» записаний на ЗАТ «Актеон-Ф» і Валентина Оржеховського. Останній відомий як керівник ОКЖК «Освітянин», а також низки компаній, засновниками яких були кооперативи. Коли мером Києва був Леонід Черновецький, через кооперативи у власність було виведено сотні гектарів столичної землі.

ЗАТ «Актеон-Ф» на 100% належить КУА «СіПіДжі Ассетс Менеджмент», основним власником якої є лондонська компанія «Фіцнеал Реал Естейт Лімітед», власником якої є «Eternium Group Ltd».

ТОВ «Ліберті Плаза», якому намагалися перепродати спірну ділянку, зареєстроване за однією адресою з ТОВ «Міжнародний офісно-готельний центр» – м.Київ, вул. Червоноармійська 9/2.

Співвласником «Ліберті Плаза» є Андрій Гнатюк, акціонер ПАТ «Асвіо Банк», де його партнером є Олександр Супруненко, брат екс-зятя мера Києва Леоніда Черновецького В’ячеслава Супруненка. Сьогодні Олександр Супруненко є позафракційним народним депутатом.

Другим співвласником «Ліберті Плаза» є ТОВ «Фортакс Девелопмент Груп», що записана на лондонську компанію «Джіппі Девелоперс ЛТД», засновником якої є віргінський офшор «Global Prime Properties Group Ltd».