Замгенпрокурора Герасим’юк переганяв через офшори гроші на нерухомість у Словакії і навчання дочки у Англії
10.09.2015   //  

Photo

Колишній заступник Генерального прокурора Микола Герасим’юк використовував офшорну платформу для «чорних платежів» у 2014-2015 р.р. Про це йдеться у статті Грехема Стека в «BNE Intellinews».

Йдеться про так звані «платіжні платформи чорного ринку». Кошти клієнта проводять через ланцюжок офшорних компаній, щоб приховати зв’язок між відправником і отримувачем, пояснює Стек. Окрім того схема використовується для приховування походження самих коштів. У схемі присутній так званий «оператор», який на свою офшорну фірму приймає кошти одного клієнта, проводить їх через низку інших офшорів, поки не згубиться слід, а потім заводить на рахунок отримувача. Працюють такі оператори і з готівкою – конвертують її в банківські рахунки і потім заводять на рахунок клієнта.

Так, згідно з записами Swift-платежів та джерелами у правоохоронних органах, у серпні 2014 р. Микола Герасим’юк проводив платежі через британську компанію «Smartus Business LLP».

Один платіж – 10 тис євро – для фінансування купівлі нерухомості в Словаччині через фірму «Eko Most», в котрій одним з керівників є член сім’ї Герасим’юка (від «Наших Грошей»: агентом компанії вказана Катерина Герасим’юк, дружина екс-чиновника).

1 еко мост

Другий платіж – 18 тис євро – проплата за навчання дочки в британському Університеті Дарема (Durham University).

У розпорядженні Стека також опинилися інші документи, які свідчать, що в 2014 р. пов’язаний із Герасим’юком «Smartus» отримував $500 тис від Віргінського оффшору «Ernion Business Corp» (функціонально – вказаний вище «оператор»). Гроші перевели з одного рахунку на інший під виглядом безвідсоткової позики – стандартний спосіб перекидання коштів між оффшорами, зазначає Стек.

кредит 2

Нагадаємо, за даними «Четвертой власти», цей же «Ernion Business Corp» в 2014-2015 р.р. за аналогічною схемою безвідсоткової позики переводив $1 млн компанії «Intraco Management». Та в свою чергу здійснювала платежі для Петра Порошенка (обслуговування літака) і першого замголови президентської БПП у парламенті Ігоря Кононенка (проживання в Швейцарському готелі для дочки нардепа). Після оприлюднення документів Кононенко заявив, що злив мав політичний характер, в той же час причетності до «Intracо» не заперечив, а Порошенко ситуацію не коментував.

Окрім того «Intraco» в червні 2015 р. отримував €275 тис від Сейшельського офшору «Mosston Engineering», пов’язаному з вірменським брокером Давітом Галстяном, директором заводу боєприпасів DG Arms. Цей завод, згідно з доповіддю, оприлюдненою в 2013 на експертній панелі Ради Безпеки ООН, співпрацював із українським «Укрінмашем» щодо постачання зброї та боєприпасів лівійським повстанцям під час збройного повстання в 2011 р., котре зруйнувало режим Муаммара Каддафі. Поставки, згідно з доповіддю, були порушенням накладених на Лівію санкцій ООН.

Нагадаємо, Герасим’юк у червні-грудні 2014 року обіймав посаду першого заступника Генпрокурора України і начальника Головного управління захисту прав і свобод громадян, інтересів держави, нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією. З посади Герасим’юк звільнився після люстраційної перевірки, однак офіційно він пішов «за власним бажанням».