«Рівнегаз» приховує інформацію про доходи Дубаса
08.09.2015   //  

Журналіст інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада» звернувся з позовом до окружного адміністративного суду з проханнями зобов`язати ПАТ «Рівнегаз» надати копію декларації про доходи голови правління підприємства Петра Дубаса. Про це повідомляє Юрій Горбач у CorruptUA.org.

У травні 2015 року журналіст порталу «Четверта влада» звернувся до ПАТ «Рівнегаз» із запитом щодо доступу до публічної інформації з проханням надати електронну копію декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік депутата Рівненської обласної ради, голови правління ПАТ «Рівнегаз» Петра Дубаса.

У відповідь журналіст отримав листа, в якому компанія відмовила у наданні документу, мотивуючи це тим, що він містить відомості, які, згідно закону, не підлягають оприлюдненню. Мова йшла про інформацію щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків, місця проживання та реєстрації декларанта, місцезнаходження об’єктів, які наводяться в декларації.

Медіа-юристка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко пояснила, що до інформації з обмеженим доступом не належать відомості, зазначені у декларації, крім відомостей, на які послалися у відмові на інформаційний запит журналіста. Втім, закон про доступ до публічної інформації встановив правило, відповідно до якого обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений.

«Зважаючи на це, відповідач має обов’язок надавати копію декларації пана Дубаса, закривши в ній лише вищенаведені відомості, які не підлягають оприлюдненню. Але, незважаючи на це, він повністю відмовив у задоволенні запиту, що є порушенням права на доступ до суспільно-важливої інформації», – пояснила Людмила Опришко.

Відтак, журналіст подав позов до адміністративного суду , аби отримати запитуваний документ.

Від «Наших Грошей»

У Рівненській області фірми, так чи інакше пов’язані з керівником «Рівнегазу» та депутатом облради Петром Дубасом і його сім’єю, упродовж багатьох років вигравали багатомільйонні будівельні тендери. Тільки одна фірма «Опорядрембуд», засновницею якої була його дружина Тамара Дубас, від 2008 року отримала підрядів на 225,14 млн грн.

Акціонерами ПАТ «Рівнегаз» є кіпрський офшор «Матерон лімітед», а також українські ПАТ «Газтек» Дмитра Фірташа, та «Нафтогаз України».