Коледж віддав фірмі депутата землю, де мали збудувати квартири викладачам
08.09.2015   //  

Ділянка площею 1,8 га на вул. Тарнавського, якою користувався технічний коледж Тернопільського національного технічного університету ім.Пулюя, вже 10 років перебуває в оренді приватної фірми-забудовника – ТОВ «Коледж». Про це пише газета «20 хвилин» з посиланням на активістку Ірину Жигунову.

«Технічний коледж – структурний підрозділ Технічного університету, але якось зумів відвести ділянку, якою користувався, під забудову. Це земля закладу освіти і такі речі недопустимі. Зараз на частині тієї території стоянка, але є інформація, що є забудівники, які готові починати освоєння землі», – розповіла Жигунова.

Редакція газети з’ясувала, що у 1998 році Технічний коледж ТНТУ Пулюя отримав в користування 8,6 га землі. У 2004 році Тернопільська міська рада за згодою коледжу вилучила з його користування 1,8 га. Тоді ж землю віддали в оренду на 5 років Товариству індивідуальних забудовників «Коледж» (сьогодні ТОВ «Коледж»), яке очолює Віталій Смакоуз, забудовник і позапартійний депутат Тернопільської міської ради.

У 2007 р. договір оренди продовжили. Від того часу будівництво так і не розпочалось і на території влаштували автостоянку.

Тим часом в університеті запевняють, що намагаються повернути ділянку 1,8 га через суд. У відповіді на журналістський запит т.в.о. ректора Микола Митник повідомив, що університет подав позов до Тернопільського міськрайонного суду щодо скасування рішень міськради про вилучення землі.

Керівник коледжу Володимир Калушка пояснив, що на передачу 1,8 га погодились задля вигоди самого навчального закладу – викладачі могли претендувати на дешеве житло, а коледж – на 7% від продажу квартир.

Від «Наших Грошей»:

За даними реєстру судових рішень, у листопаді 2005 року між коледжем і ТІЗ «Коледж» підписано договір про взаємне зобов’язання. Ділянка 1,8 га була внеском коледжу у сумісну діяльність. Зі свого боку, ТІЗ «Коледж» зобов’язувався звести тут багатоквартирний будинок, відремонтувати приміщення і корпуси коледжу і поліпшити матеріально – технічні умови працівників коледжу на суму, що рівна 7% від ціни договору будівельного підряду. Про яку суму йдеться невідомо, оскільки вартість договору в судовому рішенні не вказана.

Восени минулого року суди повернули два позови університету ім.Пулюя щодо цієї землі. Тернопільський міськрайонний суд повернув позов про скасування рішень міськради про вилучення землі з тої причини, що він має розглядатися у господарському суді, а не адміністративному. Господарський суд Тернопільської області повернув позов університету про розірвання договору будівництва, бо позов не підтвердили документами. 17 червня цього року Тернопільський міськрайонний суд, розглядаючи позов про скасування рішень міськради, закрив провадження, вказавши на те, що його має розглядати господарський суд.

З липня минулого року відкрито кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем при вилученні земельної ділянки у коледжу університету ім.Пулюя. В ході розслідування з’ясовано, що ділянку вилучили із порушенням Земельного кодексу – без згоди земелекористувача університету ім.Пулюя. Сам коледж є підрозділом університету, не є юридичною особою. Директору коледжу висунуто обвинувачення у зловживанні владою або службовим становищем (ст.364 ККУ) і службовій недбалості (ст.367 ККУ), що спричинили тяжкі наслідки.

У червні цього року суддя Тенопільського міськрайонного суду Мостецька А.А. заявила про самовідвід у кримінальному провадженні, оскільки сестра її чоловіка Мостецька Я.Я. працює викладачем технічного коледжу і є підлеглою обвинуваченого.