Угрупування фінансиста з блоку Порошенка, якого не посадили в тюрму, купує новий банк
07.09.2015   //  

ТОВ «Українська бізнес група» купує перехідний «РВС-банк», створений на базі збанкрутілого банку «Омега» Миколи Лагуна. Про це йдеться в сюжеті Аліни Стрижак в телепрограмі «Наші гроші».

«Українська бізнес група» входить у корпорацію «UBG», створену 2005 року фінансовою компанією «Ініциатива» та страховою компанією «Добробут» нинішнього нардепа БПП Руслана Демчака. Демчак також керував «Українською бізнес групою» протягом 2000-х. Потім передав керівництво дружині Світлані.

Нині ТОВ записане на Ольгу та Олександра Стецюків. Останній значився помічником нардепа, а також був його сусідом в м. Липовець Вінницької області. У Демчака нині заперечують будь-яку причетність депутата до UBG.

Однак нинішні власники більше схожі на суто формальних. В оголошенні про продаж страхової компанії зі структури UBG вказано: «Деталі можна дізнатися у Василя Куліша, контактна особа – Олександр Стецюк». Василь Куліш – голова Третейського суду при громадській організації «Захисту прав споживачів фінансових послуг». Президент цієї організації – Руслан Демчак. Розташований суд в тому ж будинку, що й «Українська бізнес група» та «UBG». Також Куліш керував фірмою «Консалтинг груп» зі структури UBG.

Колишній банк «Омега», який купують структури Демчака, може стати дуже ласим шматком. Пропередні власники банку дали кредит на $10 мільйонів столичному готелю «Либідь» і понад $5 мільйонів пов’язаній із готелем фірмі «Вільний вітер» під заставу готельного корпусу. Зараз «Либіді» нічим віддавати борги. І його власники через суди намагаються відтягнути повернення боргу.

Руслан Демчак під час парламентських виборів 2012 року потрапив до СІЗО на кілька місяців. Однак судові документи свідчать: Демчак мав залишитися за гратами набагато довше, якби метою прокуратури було не лише зняти кандидата Демчака з перегонів. Він хотів балотуватись по округу разом з Григорієм Калетніком з партії регіонів, батьком тодішнього голови Митниці Ігоря Калетніка. Тоді Демчак знявся з виборів, був змушений віддати частину свого бізнесу і вийшов на свободу.

По приходу до влади Віктора Януковича на фірми, які Сім’я вирішила витіснити з ринку конвертації нелегальних коштів, заходили податкова та СБУ. У судових реєстрах є 40 фірм, які наприкінці 2011 податкова назвала «конвертаційними», «транзитними» чи «фіктивними». Всі вони мали рахунки в «Ерде-банку» Демчака. Через такі фірми виводили мільйони державних гривень.

Наприклад, аеропорт «Запоріжжя вантажний» у 2010 році створив фіктивну заборгованість перед фірмою, якої не існувало. Потім за державні гроші керівництво аеропорту купило векселі у фірм «Стандарт брок» і «ФК-Контанго» і ними погасило заборгованість. Чоловік, записаний директором фірми «Контанго», на суді запевнив, що підприємством ніколи не керував, а його підписи хтось підробив.

А ось друга фірма-векселедавець, «Стандарт брок», реєструвалася за тією ж адресою, що й UBG, та мала спільні телефони з пов’язаним з Демчаком пенсійним фондом «Ініціатива».

Одна з основних компаній по цих судових справах – «Артброк» – мала спільну адресу з Фондовою компанією «Ініціатива» Демчака – Київ, Спаська, 11. Телефон «Артброку» реєструвався на киянина Олександра Волошина. А той був бізнес-партнером Олександра Лантуха із «Стандарт Броку».

Власник ще однієї такої фірми «Марадору» – Андрій Шевченко – з міста Липовець, звідки родом Руслан Демчак. А у фірми Шевченка «Торговий дім «Укрпромзбут» телефон 2333806, як і у фірми «Будкомплекс плюс» колишнього співвласника «Ерде банку» Олександра Поліщука, теж родом із Липовця.

Цей же номер мала і фірма «Торговий дім «Укрпромпостач» Володимира Рубанчикова. Чоловік значився керівником «Денфінансгруп», яка ішла по тих же судових справах. Брат Рубачикова Сергій – власник ще однієї фірми, «Лаватан», яка в цих справах виступала векселедавцем. Засновником «Артброк» значився «Краматорський завод металургійного обладнання». Співвласник заводу Олександр Журавський теж виявився земляком Руслана Демчака – із Липовця. А ще сусідом по будинку Андрія Шевченка – власника фірми «Марадор».