Мутна прозорість тендерників Авакова
07.09.2015   //  

solntseМВС приховало будь-які дані, що дозволяють точно ідентифікувати на що саме було витрачено 18 мільйонів гривень.

«Наші гроші» люблять талановитих людей. Навіть, якщо вони по той бік окопу. Останнім часом наша любов розповсюдилась на тендерників МВС: там працюють справді геніальні хлопці.

Талант їхній полягає у тому, що усі закупівлі вони проводять прозоро, демократично, відповідно до чинного законодавства і т.д. Тільки-от зрозуміти, що вони купили і по скільки – неможливо.

Чергова порція тендерів на постачання одягу та устаткування для МВС додала нових фактів, щоб наші почуття до МВС не згасли.

Правду показуємо лише там, де вона непотрібна

рукавичкиУ серпні МВС купило 2 тисячі пар тактичних рукавичок за 0,60 млн грн.

Замовник чесно розписав до найменших дрібничок пропозицію одного з учасників: рукавички Defcon 5 Guanto in amara con rinforzi in gomma з гумовими накладками із зовнішньої сторони по 504 грн. за пару та перчатки захисні тактичні Defcon 5 одяг Glove Nomex/Kevlar folgore 2010 coyote tan по 1200 грн.

Такий детальний підхід дає можливість легко знайти їх ринкову ціну і побачити, що ця пропозиція була навіть дешевшою від ринку. Ось вони по 1 670 грн, що майже на півтисячі дорожче від запропонованих на тендері.

Але весь той розпис, не зважаючи на його прозорість і повноту, виявився мало потрібним, оскільки ця пропозиція не мала шансів на перемогу – вся партія коштувала більше мільйона, тоді як МВС заклало на закупівлю лише 800 тисяч гривень.

Відтак шанс бути обраним мав лише другий учасник – ТОВ «Промислова група «Вимпел», який зрештою і отримав перемогу ціною 603 тис грн. Але от саме у випадку з переможцем, де дані є набагато важливішими, МВС обмежилось абстрактними формулюваннями щодо придбаного товару: «товар в обсязі 940 од. по ціні 216,00 грн., 1067 од. по ціні 375 грн.».

Тобто зрештою ми так і не знаємо, які саме рукавички було придбано, а відтак не можемо бути впевнені щодо відповідності ціни ринковій. Наприклад, в інтернет-магазинах вартість різних видів рукавичок для військових варіюється від 100 до 1300 грн. за пару.

Знання про ціни. Тільки для обраних

У червні було витрачено 4,60 млн грн. на придбання відеоапаратури, щоб «сприяти іміджу МВС» та для «посилення обізнаності суспільства стосовно стану справ в підрозділах МВС».

«Імідж» – це піар патрульної поліції та матеріали про бійців у зоні АТО. В обґрунтуванні закупівлі так і написано, що покращити імідж МВС можна, якщо висвітлювати у ЗМІ діяльність саме ці ділянки спектру багатогранної діяльності міліцейського відомства. Тому для цього міліції треба купити відеоапаратуру.

мвс апаратура обгрунтування

Це абсолютно логічний хід думки чиновницької уяви: «Щоб виборці про нас думали добре, ми самі будемо знімати про себе добре».

Звісно, можна було піти більш традиційним шляхом: роби свою роботу добре, і люди це неодмінно побачать. Поліцію та АТО журналісти і самі чудово знімуть. Але мова, зрештою, не про це, а про гроші. Точніше про інформацію про гроші.

МВС замовило ПрАТ «Літер» відеознімальної та монтажної апаратури на 4,6 мільйона. І у цілковитій відповідності до першої історії, пошило у дурні своїх можливих переслідувачів. Ось що опубліковано у «Віснику держзакупівель» у тому місці, де мало б бути розшифровано предмет закупівлі.

мвс апаратура

Відчуйте себе «дебілом типу 2», або «типу 9». Але які претензії до замовника? Усе опубліковано. Ціни знають ті, хто треба.

Купуй, що хочеш. Однаково його ніхто не побачить

Пам’ятаєте гучну історію з рюкзаками для бійців МВС, які у кінці лютого придбали рюкзаки по 2 900 грн. у абсолютно незрозумілої фірми «Дніпровенд»?

Тоді ця історія збурила громадськість, оскільки за час війни з Росією дуже багато людей навчились розбиратись «що почому» на ринку військового екіпірування. До того ж у зоні АТО навіть через півроку після тендеру виявити ці рюкзаки так і не вдалось.

Єдине, що підсунули громадськості міліцейські закупівельники, це фотографія одного єдиного рюкзака пошитого «патріотами-виробниками», яку злили у фейсбук через волонтера, що співпрацює з МВС.

рюкзак 1 рюкзак2

При цьому фотку одного рюкзаку злили на початку липня – через три місяці після оприлюднення у «Віснику держзакупівель» звіту про виконання(!) договору, за яким МВС мало до 1 квітня отримати 6 тисяч рюкзаків в обмін на 16,60 млн грн. (скачати звіт).

У тому ж таки фейсбуці міністр Аваков тоді написав купу слів про те, які круті будуть ці рюкзаки. Однак слова – це не факти. Генпрокуратура навіть порушила фактову карну справу. Але Шокін не був би сам собою, якби швидко довів розслідування до кінця. Тож МВС пішло далі.

рюкзаки акцепт4 вересня МВС уклало угоду з ТОВ «Вектор-С» на постачання 500 рюкзаків по 3 610 гривень за штуку – на сімсот гривень дорожче від попереднього тендеру.

При цьому знову було використано улюблений прийом військових тендерників: щоб ти не купував – роби це за переговорною процедурою. Бо це дозволяє не оприлюднювати технічне завдання, як то робиться при відкритих торгах, відтак ніхто не знатиме що ж ти насправді купуєш. І це дозволяє купувати у заздалегідь визначеного покупця по заздалегідь визначеній ціні.

У нашому випадку МВС встановило очікувану ціну на всю партію рюкзаків 1 811 000 гривень. А єдиний запрошений до переговорів учасник ТОВ «Вектор – С» запропонував рюкзаки за 1 805 000 гривень. Відчуваєте усю могутність знижки 6 тисяч гривень або 0,3% від вартості закупівлі?

На щастя, цього разу міліцейські тендерники залишили слід, який має дозволити контролерами точно перевірити цю закупівлю. Ниточку залишила особа виконавця.

Засновником ТОВ «Вектор – С» є такий собі киянин Валентин Сагайдак. Сама фірма прописана за адресою масової реєстрації у Києві по вул. Мельникова, 12. За даними податківців, ця адреса є рекордсменом в Україні по прописці фірм – свого часу тут їх було аж 2386 штук.

Однак у ЄДР вказано контактні телефони «Вектор-С» 529-70-40 та 529-95-22, які насправді належать мережі збройових магазинів «Ібіс», чия назва також вказана у контактному е-мейлі «Вектор-С».

вектор-с ібіс телефони

Оскільки у даних «Вектор-С» вказано, що фірма веде складську та торгову діяльність, відразу відкинемо той варіант, що МВС купило рюкзаки у «виробників» і перейдемо до інтернет-магазину «Ібіс». Там побачимо, що в ціновому діапазоні 3500-3700 грн. (який відповідає тендерній ціні МВС) є рюкзаки Blackhawk та Defcon 5 Extreme Modular Back Pack.

ібіс рюкзаки

Тож ревізори можуть роздрукувати це зображення, і в жовтні, коли МВС вже має отримати усі півтисячі рюкзаків від «Вектор-С», прийти на місце поставки вул.Молодогвардійська, 28 у Києві і порівняти отриманий товар із зображенням товару, який відповідає закупівельній ціні. Ну і звісно перерахувати кількість.

А щоб два рази не вставати одразу можна перевірити наявність і інших товарів, які МВС у серпні-вересні замовило фірмі «Вектор-С» на 13,00 млн грн.:

Найменування та кількість товару Ціна за од, грн. Товари від «Ібіс» за умови врахування ПДВ
Черевики з високими берцями – 500 пар 1 090,00 Найдешевші берці тут по 1280 грн. Defcon 5 Army winter black
Жилет розвантажувальний – 500 шт. 4 590,00 Blackhawk! Omega Elit Vest Medic/Utility
Рюкзак – 500 шт. 3 610,00 Кілька видів рюкзаків по 3500-3700 грн., дешевші у «Ібіса» йдуть відразу по 2,3 тис грн., що не дозволяє отримати тендерну ціну шляхом врахування ПДВ.
Костюм (куртка, брюки) спеціального призначення із змішаної тканини в колористиці «камуфляж» – 500 к-тів. 3 570,00 Тут забагато простору для комбінування окремих предметів.
Костюм (сорочка, брюки) типу Ж із змішаної тканини в колористиці «камуфляж» – 500 к-тів. 1 600,00
Термобілизна (фуфайка, кальсони) – 3500 к-тів 1 305,72 Тут забагато простору для комбінування окремих предметів
Термобілизна (фуфайка, кальсони) високоеластична – 3000 к-тів 579,60

Цілком можливо, що після перевірки наші почуття до МВС ще більше загостряться. Занадто вже перспективна ця установа.

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»