Кому належать ринки Херсона
06.09.2015   //  

Керівник російського культурного центру, «смотрящий» екс-мера та люди з бурхливим минулим з «ліхіх 90-х» – під їх контролем сьогодні міські базари.

Діяльність найбільшого ринку Херсону контроліє міліціонер Олександр Юсіфов.

Діяльність найбільшого ринку Херсону контроліє міліціонер Олександр Юсіфов.

Ринки«Центральний», «Дніпровський»

Найбільшим ринком Херсона є ринок «Центральний», який обслуговує Херсонська обласна спілка споживчих товариств. Керівником спілки з 2011 року є колишній кандидат в депутати до Херсонської обласної ради від партії «Самопоміч» Валерій Шахунов. Директором ринку «Центральний» є член виконавчого комітету Херсонської міської ради, полковник міліції у відставці Олександр Юсіфов.

Спілці належить ще один херсонський ринок з категорії крупних – «Дніпровський». Багато років ним керує батько колишнього першого віце-губернатора Херсонської області Єгора Устінова – Олександр Устінов. Єгор Устінов довгий час працював на різних владних посадах в Херсонській області, в його біографії вказано, що народився він в Горлівці Донецької області.

Загальна площа ринків, які обслуговує спілка, становить 59,65 тис кв м.

Ринки «Автомобільний», «Будівельний», «Железнодорожний», «Овочевий»

Найбільшу кількість ринків – чотири (загальною площею 52,39 тис кв м), обслуговує херсонське ТОВ «Комерційний центр «Авалон», засноване у 1998 році. Товариство належить Миколі Подпалому разом з двома синами Дмитром та Артемом. Співвласниками фірми є Едуард Джига, Володимир Сеннік та Олександр Сімеонов. Останній – директор ринку «Железнодорожний».

Інші ринки особисто очолює голова сім’ї Подпалих, який веде непублічне життя.

Володимир Шпинду засудили за вбивство партнера, з яким він володів "Шуменським" базаром.

Володимир Шпинду засудили за вбивство партнера, з яким він володів “Шуменським” базаром.

Ринок «Шуменський»

Управляє ринком площею 4,3 тис кв м ТОВ «Шуменський ринок», яке працює тут з 1997 року. Засновником ринка був Ігор Пантала, кого було застрелено у 2006 році. Тепер його дружина Людмила Пантала є керівником і співвласником фірми. Також у списках співвласників товариства є керівник ПП «Стеліт» Дмитро Кравченко, який має спільний бізнес з Панталою в ТОВ «Валдіс».

Взагалі, Кравченко це давній товариш вбитого Пантали, вони разом починали займатися ринком в середині 90-х. Третім їх партнером був екс-президент боксерського клубу «Херсон». Саме його визнали замовником вбивства Пантали та засудили до довічного ув’язнення.

Ринок «Таврійський»

ТОВ «Південь сільгосптехвідродження» обслуговує ринок «Таврійський» площею 7,37 тис кв м. Товариство належить Юрію Рапчуку та сім’ї Гречко – Олексію та Людмилі. Олексій Гречко також є керівником і засновником ТОВ «Цитрін», а Людмилі Іванівні належить ТОВ «Південна медична база «Медтехлаборхімліки».

Керівником ринку «Таврійський» є Олексій Гречко. Він також є співзасновником херсонської обласної паланки міжнародної громадської організації «Козацтво запорізьке».

Ринок «Житлоселище»

Ринок займає площу в 6,34 тис кв м в однойменному районі Херсону. Обслуговуванням ринку займається ТОВ «Унікум ЛТД». Співвласниками цього підприємства є Ірина та Володимир Руссалови. В ЗМІ згадується, що мешканець Херсону з таким ПІБ раніше був засуджений за вимагання.

Іншими співвласниками ТОВ «Унікум ЛТД» є Лілія Радіневич, Жана Андрющенко, Віра Караваєва, Світлана Харченко, Володимир Воробйов та Євген Попов разом з сином Ігорем Поповим. Ігор Євгенович у 2010 році став депутатом Комсомольського району Херсонської області від «Батьківщини». Працює в ТОВ «Унікум ЛТД» з 1997 року.

Директором ринку і підприємства є Євген Попов.

Ринок «Північний»

ТОВ «Комерційний центр» займається обслуговуванням ринку «Північний», який займає площу 6,71 тис кв м. Власниками підприємства є Антоніна Макарова, його бухгалтер Лідія Пуценко, директор компанії «Тренинг групп» Юрій Мельничук та Антон Царьок. Антон Володимирович став керівником ТОВ «Комерційний центр» в листопаді 2014 року, замінивши на цій посаді свого тестя Михайло Слуцького, який є директором ринку «Північний».

Ринок «Острів»

Ринок займає площу 4,18 тис кв м, ним управляє ТОВ «Ліка-південь», яке заснували у 2012 році Дмитро Геращенко і Віталій Лемець. Останній є керівником ринку і підприємства.

Ринок «Дружба»

Ринок займає площу 16,20 тис кв м. і має неофіційну назву «Старт» по однойменному спортивному комплексу, на території якого (та поруч з ним) розміщується. З 1994 року на ринку веде справи ПрАТ підприємство «Дружба». Фірма отримала територію спорткомплексу в оренду.

Сьогодні торгівельні місця розташовані прямо на футбольному стадіоні «Старт», який місцева влада вже декілька разів обіцяла забрати в комунальну власність для подальшої реконструкції.

Власником і керівником підприємства «Дружба» є Валерій Дружинський.

Російські цінності в Херсоні просуває власник ринку "ХБК" Роман Медведєв

Російські цінності в Херсоні просуває власник ринку “ХБК” Роман Медведєв

Ринок «ХБК»

Площа ринку «ХБК», який знаходиться біля торгівельного комплексу «Fabrika» та будівель ВАТ «ХБК», складає 2,35 тис кв м.

Власником ринку є ТОВ «Світ М», яке заснував член виконкому Дніпровської районної ради у місті Херсон, голова ХОГО «Російський культурний центр» Роман Медведєв разом з сином Андрієм.

Старший Медведєв є керівником підприємства і ринку.

Херсонський комунальний ринок

Міський комунальний ринок, розташований на Привокзальній площі, займає територію 6,05 тис кв м. МКП «Херсонський комунальний ринок» з 2007 року. Засновником підприємства є Херсонська міська рада.
Керує ринком Олександр Питомець, якого в місцевих ЗМІ називали «сотрящим» екс-мера Херсона Володимира Сальдо та вказували на наявність в нього судимостей.

Ігор Ухварін, «Наші гроші. Регіон»