У колишньої фірми заступника Кличка хочуть забрати 207 га в Козині через борги по оренді
04.09.2015   //  

Суд повернув на новий розгляд справу про витребування з оренди ТОВ «Пролетарська правда» 207 гектарів у елітному Козині під Києвом та стягнути з підприємства майже 2,58 млн грн. заборгованості з оплати за землю. Про це йдеться в постанові Київського апеляційного господарського суду від 4 серпня.

У 2006 році Козинська селищна рада та ЗАТ «Трипільське підприємство «Пролетарська правда», яке в подальшому стало ТОВ, уклали договір оренди земельної ділянки загальною площею 207 гектарів. Грошова оцінка землі на той час склала 1,19 млн грн., а річна орендна плата – 59 тис грн. Земельна ділянка призначалася для сільськогосподарського використання та передавалась в оренду на 49 років.

У 2008 році до договору внесли зміни, згідно з якими 33 гектара з 207 стали використовуватись для будівництва, експлуатації та обслуговування водноспортивної бази, яхт-клубу, елінгів, благоустроєних набережних, пляжів загального користування, об’єктів громадського, рекреаційного призначення, вуличних дитячих та спортивних майданчиків, об’єктів берегоукріплення та інших об’єктів інженерної інфраструктури. Цю ділянку оцінили в 19 млн грн. Орендна плата склала 1,9 млн грн. на рік. Решту 174 га оцінили в 760 тис грн., а річну орендну плату – в 38 тис грн.

У 2013 році прокуратура звернулася до суду, аби стягнути з «Пролетарської правди» 2,6 млн грн. заборгованої орендної плати за період з січня 2012 року по травень 2013, а також розірвати договір оренди земельної ділянки та зобов’язати повернути цю землю Козинській селищній раді.

У вересні 2013 року Господарський суд Київської області підтримав вимоги прокуратури. Апеляцію «Пролетарської правди» залишили без змін. Втім у вересні 2014 року Вищий господарський суд частково задовольнив касаційну скаргу підприємства. Зокрема, суд скасував розірвання договору оренди земельної ділянки та її повернення Козинській раді та направив справу на новий розгляд до Господарського суду Київської області, який у кінці минулого року припинив справу. Це рішення було скасоване на початку цього року.

У квітні Козинська селищна рада подала до Господарського суду Київської області клопотання про відмову від позову, підтвердивши дію договору оренди земельної ділянки з «Пролетарською правдою». Суд знову припинив справу.

Після цього перший заступник прокурора Київської області звернувся до Київського апеляційного господарського суду, щоб скасувати ухвалу та направити справу до суду першої інстанції. Прокуратура аргументувала тим, що суд неповно з’ясував обставини, які мають значення для справи, а також невірно застосував норми матеріального права, що призвело до прийняття невірного рішення.

Десять років тому стався земельний скандал, у якому фігурувало акціонерне товариство «Пролетарська правда». За інформацією на той час голови Козинської селищної ради Валентини Горобець, підприємство нібито «купило» місцевих депутатів, аби придбати землю в Козині по 200 грн. за сотку (ринкова вартість козинських земель поблизу Дніпра на складала $3000-$15000 за сотку).

У березні 2005 року селищна рада Козина вирішила продати 33 га «Пролетарській правді» по цій дуже заниженій ціні. Ще 207 га земель сільськогосподарського призначення Козинська селищна рада погоджувалась віддати в оренду за 5% оцінної вартості цієї площі на рік. Через кілька днів Горобець своїм розпорядженням призупинила рішення сільради про згоду на купівлю землі та оренду. В подальшому і селищна рада скасувала своє попереднє рішення.

Валентина Горобець стверджувала, що за «Пролетарською правдою» стояли бізнесмен Чорний, екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко, екс-керівник ДУСі Ігор Бакай, нинішній заступник мера Києва Павло Рябікін.

У реєстрі компаній офіційно підтвердилась інформація тільки щодо Павла Рябікіна, який був співвласником «Пролетарської правди» до 2007 року.

Сьогодні «Пролетарська правда» належить ТОВ «Карт Лімітет», керівник підприємства – Євген Лисиця. Засновниками «Карт Лімітет» є Сергій Криворучко та віргінський офшор «Маркто Коммерс Інк.», керівник – Сергій Галаздра.