Суд, задовольнивши єнакіївського «порошенківця», не дав 56 мільйонів оточенню «свободівця» на утеплення шкіл в Криму
04.09.2015   //  

Суд відмовив у позові ТОВ «Інтертехенерго» про стягнення 56,33 млн грн. з ДП «Держекоінвест» та Міністерства екології та природних ресурсів. Про це йдеться у рішенні  Господарського суду міста Києва від 18 серпня.

У черні 2013 року Державне підприємство «Держекоінвест» уклало договір з ТОВ «Інтертехенерго» щодо теплосанації 23 об’єктів соціальної сфери у Криму. Вартість договору склала 116,36 млн. грн. Роботи фінансували за кошти, отримані в рамках «Кіотського протоколу».

Пізніше сторони підписали акти виконаних робіт на 91,24 млн грн., але «Держкомінвест» сплатив підряднику лише 34,91 млн грн.

У червні 2014 Київський госпсуд м.Києва прийняв рішення стягнути з держпідприємства 56,33 млн грн. боргу на користь «Інтертехенерго». Однак Держекоінвест оскаржив це рішення. Суд взяв до уваги відсутність у «Держекоінвесту» необхідних коштів з держбюджету на оплату робіт «Інтертехенерго». У березні 2015 року Вищий госпсуд залишив без змін рішення апеляційного суду, а Верховний суд України відмовився розглядати спір.

Після цього «Інтертехенерго» знову звернулося до Господарського суду м.Києва, намагаючись солідарно стягнути 56,33 млн грн. боргу з «Держкомінвест» та Міністерства екології. Однак встановлено, що держпідприємство досі не отримало відповідного бюджетного фінансування. Щодо міністерства суд встановив, що воно не зобов’язане відповідати за «Держекоінвест». Тому вимоги «Інтертехенерго» про солідарне стягнення 56,33 млн грн. заборгованості визнані необґрунтованими і в позові відмовлено.

На відміну від «Інтертехенерго», півтора місяці тому той же Господарський суд м.Києва стягнув з ДП «Держекоінвест» 24,61 млн грн. заборгованості на користь ТОВ «Карпатибудінвест».

Фірма «Карпатибудінвест» мала аналогічний договір на теплосанацію 38 об’єктів соціальної сфери на 204,62 млн грн. у Луганській області. Закупівля теж проводилась в рамках «Кіотського протоколу». Суд звернув увагу, що по контракту з «Карпатибудінвестом» Держеконінвест мав бюджетне фінансування, але через власну бездіяльність не погасив заборгованість.

Суддею по справі «Інтертехенерго» була В.В. Сівакова, по справі «Карпатибудінвест» – С.В. Балац.

У часи президентства Віктора Януковича ТОВ «Інтертехенерго» пов’язували з оточенням екс-нардепа Юрія Іванющенка. Втім після втечі Януковича це підприємство стали пов’язувати з людьми Андрія Мохника, членом «Свободи», який після Майдану очолив Мінекології. З 2014 року директором і засновником «Інтертехенерго» є Олексій Попов, прописаний в м. Іллічівську Одеської області. Але сама фірма перереєструвалась у Києві на вул. Саксаганського, 44е. Як з’ясували журналісти «Слідства.Інфо», тут знаходиться кілька приватних структур, пов’язаних з оточенням Мохника.

Щодо «Карпатибудінвест», то ця фірма заснована в м.Єнакїєве Донецької області, де народився екс-президент Віктор Янукович. Після того, як Єнакієве захопили терористи самопроголошеної «ДНР», фірма прописалася у підконтрольній українським силовикам Дружківці.

Власниками «Карпатибудінвесту» є ТОВ «Фінансова компанія «Лідер» з угрупування екс-нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка, а також ПАТ «ЗНВКІФ «Нові технології», очолюване бізнес-партнером Іванющенка – Іваном Аврамовим. Директор із зовнішньоекономічної діяльності «Карпатибудінвесту» Олег Недава з кінця листопада минулого року є народним депутатом. У Раді Недава ввійшов до фракції «Блоку Петра Порошенка».

Нагадаємо, що ревізія Держфінінспеції виявила численні порушення закупівель «Держекоінвесту» щодо утеплення шкіл та лікарень за кіотські гроші. Минулого року Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом розтрати та заволодіння коштами держбюджету, отриманих Україною в рамках кіотських домовленостей. У розтраті підозрюються посадовці ДП «Держекоінвест», ТОВ «Інтертехенерго», ТОВ «Карпатибудінвест» та ще низка компаній.