Постачальника неякісного дизелю для Держрезерву оштрафували на 23 мільйони, але його статутник менший у 500 разів
03.09.2015   //  

Господарський суд м.Києва зобов’язав ТОВ «Імоті Стар» замінити поставлене Державному агентству резерву дизельне паливо і оштрафував на 23,41 млн грн. Про це свідчить рішення суду від 14 серпня.

Паливо було поставлено за контрактом 2011 року. Тоді держрезерв закупив 9879 тонн дизпалива підвищеної якості (Євро) марки D виду ІІ на суму 117,07 млн грн. (вартість договору і обсяг продукції відкориговані додатковою угодою, спочатку вартість контракту складала 118,50 млн грн., а обсяг поставок мав бути 10 тис тонн).

Вартість 1 тони дизпалива склала 11,85 тис грн., що майже на 20% перевищувало гуртову ціну.

Паливо поставили частинами до організацій держрезерву – ДО «Комбінат «Айстра» і ДО «Комбінат «Планета». Під час закладання палива до держрезерву в 2011 році його перевіряли на відповідність держстандарту і порушень не виявили.

Однак у травні – липні 2014 року при перевірці якості цього ж дизпалива встановлено відхилення від держстандарту – граничної температури фільтрованості, яка повинна бути не вище ніж мінус 10 градусів.

По договору, постачальник гарантував якість продукції протягом 5 років від дати виробництва за умови дотримання умов зберігання.

Інститут нафтопереробної та нафтохімічної промисловості «МАСМА» повідомив, що можливою причиною погіршення показника пального є втрата функціональних властивостей депресорно-диспергуючим додатком, що застосовувався при виробництві дизельного палива.

У свою чергу, постачальник не довів, що Держрезерв неналежно зберігав пальне, що позначилось на його якості.

Відомо, що суд призначав комплексну експертизу нафтопродуктів і та паливно-мастильних матеріалів. Але ця експретиза так і не була проведена, оскільки Держрезерв її не оплатив, бо в його кошторисі на 2015 рік не передбачені такі витрати.

Врахувавши наявні докази, суд позов Держрезерву повністю задовольнив і зобов’язав компанію «Імоті Стар» замінити 9879,3 т дизпалива і стягнув на користь Держрезерву 23,41 млн грн. штрафу як 20% від вартості товару.

«Імоті Стар» була створена у 2008 році в Києві, мала видами діяльності дослідження ринку і вивченням суспільної думки. Незадовго до тендеру Дерджрезерву у жовтні 2010 р. змінила вид діяльності на оптову торгівлю паливом і була переоформлена на киянку Галину Федоренко. Менш аніж через півроку після придбання пального Держрезерв закупив у тієї ж «Імоті Стар» замороженої яловичини на 25,81 млн грн. Далі фірму переписали на Олега Чижа, відомого як постачальник дизпалива для «Укрзалізниці» на 338 млн грн. Сьогодні власником і засновником «Імоті Стар» значиться Олександр Олійник.

Статутний капітал «Імоті Стар» становить 52,5 тис грн., що майже у 500 разів менше від штрафу, який фірма має заплатити Держрезерву.