Секретар Ужгородської міськради зізнався, що його родина хотіла викупити автовокзал
02.09.2015   //  

З березня по липень цього року найчастіше заяви про уникнення конфлікту інтересів подавали секретар Ужгородської міської ради Богдан Андріїв та депутат Анатолій Коввльський. Про це пише Ярослав Гулан у виданні «Про Захід» з посиланням на відповідь міськради на інформаційний запит.

Ст. 14 Закону про запобігання та протидію корупції зобов’язує депутатів письмово повідомляти про виникнення конфлікту інтересів. Наприклад, якщо виділяється земля матері депутата, він зобов’язаний повідомити про це письмово керівництво ради і не брати участі у голосуванні. Депутат не може голосувати за будь-які рішення, що стосуються його чи близьких членів родини.

Загалом у період з 27 березня по 7 липня – часу поточної, 27 сесії Ужгородської міськради – надійшло 20 заяв із повідомленням про конфлікт інтересів.

Так, Богдан Андріїв зізнався у конфлікті інтересів щодо розгляду міськрадою проекту рішення  про виділення в оренду землі під будівлею колишнього дитсадка на вул. Закарпатській. Це приміщення належить дружині секретаря міськради Владі Андріїв. Вона купила його на аукціоні у 2007 році, коли її чоловік вже був депутатом. Проект рішення депутати з голосували двічі, але так і не прийняли.

У цьому році Андріїв також подав заяву про уникнення конфлікту інтересів щодо проекту рішення про прийняття у комунальну власність електрообладнання, яке одразу ж передалося на баланс ОСББ. Йшлося про об’єкт, який збудував житлово-будівельний кооператив «Аніта», який належить Тетяні Козун, Андрію Шкрібляку та брату секретаря міськради Андрію Андріїву, який є також керівником кооперативу. Депутати підтримали цей проект.

Андріїв повідомляв про ще один конфлікт інтересів. Мова йшла про проект рішення про дозвіл викупити територію автовокзалу, яка формально належить місту. Власник автостанцій області – ВАТ «Закарпатавтотранс» – повинен був заплатити у міську казну 1,48 млн грн. Справжніми власниками підприємства, місцеві ЗМІ називали його директора Йосипа Кречка та екс-голову Закарпатської ОДА Василя Губаля. Проект рішення не був прийнятий. Акціонерами «Закарпатавтотрансу» є Андріїв Влада Микола-Володимирівна (11,44%) та Андріїв Наталія Миколаївна (15,3%), а також Кречко Наталія Іванівна.

Депутат Ужгородської міськради Анатолій Ковальський теж кілька разів подавав заяви про уникнення конфлікту інтересів. Мова йшла про кілька невдалих спроб продати Інні Анатоліївні Ковальській ділянку під МАФом на вул. Бородіна. Зараз ця земля перебуває в оренді. Проект рішення не був прийнятий.

Крім того, на сесію міськради виносився проект рішення про припинення оренди ділянки на вул. Новака, 10 для ТОВ «Грін Білдінг Консалтінг», одним із засновників якого є депутат Анатолій Ковальський. Втім, наразі підприємство поки платить за оренду, оскільки рішення не прийняли.

Про конфлікт інтересів повідомляв також і міський голова Віктор Погорелов. Міськрада розглядала проект рішення про припинення оренди земельної ділянки дружині градоначальника по вул. Чепура, 10. Його депутати не проголосували.