Ющенківського керівника «Укрспецекспорту» підозрюють у відмиванні мільйонів на ремонті літаків
01.09.2015   //  

Генпрокуратура підозрює, що колишній керівник ДК «Укрспецекспорт» Сергій Бондарчук заробляв мільйони доларів на міжнародних контрактах з ремонту авіатехніки. Про це пише Федор Орищук у «Главкомі», посилаючись на ухвалу Печерського суду Києва, який заарештував рахунок дружини Бондарчука у банку Великої Британії.

У липні 2010 року, через місяць після звільнення з посади глави ДК «Укрспецекспорт», Сергій Бондарчук поклав у «Брокбізнесбанк» $12 млн. Наразі його багатомільйонний актив є предметом розслідування військових прокурорів Генпрокуратури.

За даними Держфінмоніторингу, з 2001 по 2014 рр. Бондарчук всього поклав на свої рахунки 138 млн грн., з яких $12 млн. (96 млн грн.) з яких були внесені на депозитний рахунок у липні 2010 року після звільнення з посади голови «Укрспецекспорту».

Слідчі вважають, що гроші отримані злочинним шляхом і пов’язують їх із прибутком посередників від міжнародних угод України з ремонту авіатехніки.

Згідно з матеріалами кримінального провадження, йдеться про контракти «Укрспецекспорту» за 2004-2007 рр. з Міноборони Казахстану, компанією «Джибуті ейрлайнз» (Республіка Джибуті), компанією «Aeroprogres Ltd» (Словацька республіка). Згідно з ними Україна зобов’язалася відремонтувати і переобладнати два десятки літаків, серед яких АН-26, Су-27, Л-39.

У 2005-2008 рр. топ-менеджери «Укрспецекспорту» змінили раніше укладені військові контракти і ввели в них посередників, тим самим зменшивши прибуток держави на $7,5 млн. Цю суму «Укрспецекспорт» перевів в якості комісії за консультаційні та агентські послуги на користь американської «Aeropartner LLC» (США) і британської «Aeropartner LLР». Як стверджує слідство, послуги в дійсності не надавалися, а вищесказану суму мали отримати реальні виконавці – «Укрспецекспорт» і держпідприємство «Одесавіаремсервіс».

У коментарі виданню Бондарчук відхрестився від звинувачень. За його словами, він дійсно поклав у «Брокбізнесбанк» $12 млн. Правда, стверджує, що заробив їх від продажу власної компанії в 2008-2009 роках, але не назвав фірму.

За словами Бондарчука, влітку 2013 року, коли він дізнався, що «Брокбізнесбанк» хоче купити наближений до екс-президента Януковича Сергій Курченко, то перевів заощадження в «Місто банк» Івана Фурсіна, бізнес-партнера екс-глави адміністрації Януковича Сергія Льовочкіна.

У минулому році з подачі Генпрокуратури сімейні рахунки Бондарчука в «Місто банку» були заарештовані. Проте у 2015 банк авансом виплатив матері Бондарчука відсотки за вкладом на 11 місяців вперед: понад $700 тис (16,2 млн грн.). Слідство підозрює, що пізніше теща Бондарчука перевела частину цих грошей його дружині в Ваnk оf Sсотland Plс (Великобританія) через український банк «Кліринговий Дім» (підконтрольний Льовочкіну і Фурсіну) і «Правекс-Банк». Саме рахунок дружини Бондарчука, за клопотанням прокуратури, повинен бути заарештований.

Бондарчук керував ДК «Укрспецекспорт» з 2005 по 2010 роки під час президентства Віктора Ющенка. Після звільнення увійшов до правління «Нашої України». П’ять років тому отримав звання Героя України. Минулої осені військова прокуратура провела обшуки у будинку Бондарчука, та заарештувала його автопарк. У лютому 2015 року МВС оголосило Бондарчука у розшук. Екс-голова «Укрспецекспорту» понад півроку живе у Великій Британії.

Від «Наших грошей»:

На продажі якої саме компанії Сергій Бондарчук міг заробити $12 млн. встановити не вдалося. За даними українського держреєстру компаній, з 2007 і щонайменше до початку 2013 року Бондарчук був співзасновником ПП «Флора». З 2010 володів риболовецько-промисловим підприємством «Дніпровець», що сьогодні переоформлене на його матір – Галину. Бондарчук наразі зберігає свою частку у ТОВ «Флора-Північ», ТОВ Завод дитячого харчування «Віта-Фудз», є засновником благодійного фонду «Нові традиції». Також Сергій Бондарчук є членом товариства індивідуальних забудовників «Золоті Ворота» в смт Козин Київської обл. Серед членів цього товариства є також Іванна Ніконова, дружина Ігоря Ніконова першого заступника голови КМДА Віталія Кличка, а також Борис Черкаський, батько Ігоря Черкаського голови Державної служби фінансового моніторингу.