Суд не посадив у тюрму директора КП за 10% «відкату» за обслуговування ліфтів Запоріжжя
01.09.2015   //  

Колишній директор МКП «Основаніє» Сергій Бугрім засуджений до двох років позбавлення волі умовно з іспитовим терміном в один рік за отримання хабаря в розмірі 35 тис грн.

Відповідний вирок Жовтневий районний суд виніс 20 серпня.

10 січня 2014року Бугрім затриманий у своєму службовому кабінеті правоохоронцями під час отримання 35 тис грн хабаря від директора ПП «Віра-XXI» Ірини Ляшенко. Гроші вона заплатила за перерахування у вересні 2013 року коштів з рахунку «Основанія» на рахунок її фірми.

Ляшенко в жовтні звернулась до міліції з заявою про вимагання від неї хабара директором комунального підприємства. Вона засвідчила, що Бугрім погодився продовжувати договір з «Віра-XXI» на обслуговування ліфтів за умови щомісячного «відкату» спочатку в розмірі 35%, а потім 10%.

Ляшенко погодилася на умови 10% «відкату», хоча прибутковість робіт становила лише 5%. В суді свою згоду вона пояснила «роботою на перспективу». Згідно свідчень Ляшенко, зустрічі з передачею хабарів відбувалися в різних районах міста з серпня 2012 року по вересень 2013 року включно.

За серпень-грудень 2012 року на рахунок «Віра-ХХІ» від «Основанія» було перераховано 1,23 млн грн. Відповідно Бугріму передали 123 тис грн. готівки.

З квітня по липень 2013-го року «відкат» не сплачувався, і при цьому погроз чи спроб розірвати договір не відбувалось. Але у серпні 2013 року Ляшенко з власної ініціативи передала Бугріму 100 тис грн. і ще 50 тис грн. у вересні.

Затримати Бугріма при отриманні хабара хотіли ще під час запланованої його зустрічі з Ляшенко в листопаді 2013 року. Проте зустріч була перенесена на січень 2014 року і під час неї Бугріму передали гроші, які через декілька хвилин вилучили співробітники УБОЗу. На пальцях хабарника зафіксували сліди невидимого люмінесцентного барвника «Промінь-1». Але Бугрім при затриманні стверджував, що 35 тис грн. він зняв з банківського рахунку для сплати за ремонт власної кухні.

Окрім ПП «Віра-XXI», підрядником «Основанія» з технічного обслуговування ліфтів було також ТОВ «КП Ліфт». В ході судового слухання було повідомлено, що директор цієї фірми Олександр Пархомчук протягом січня-серпня 2013 року передав Бугріму 172 тис грн готівки.

На суді Сергій Бугрім не визнав свою вину, оскільки договори на обслуговування ліфтів з обома фірмами укладались його попередником на цій посаді. А на отримання хабара його спровокували через наміри створити власну службу з техобслуговування та ремонту ліфтів і поступово відмовитись від послуг підрядників. За словами Бугріма, особливо активно проти створення ліфтової служби «Основанія» виступала саме директор «Віри-XXI» Ірина Ляшенко. На зустрічі з нею фінансові питання не обговорювалися. Так, як хабар був загорнутий в платіжні доручення, Бугрім вважав, що йому передали документи для проведення звірки за попередні періоди.

Прокуратура намагалася довести, що Бугрім систематично отримував готівку від директорів обох фірм і кваліфікувала його дії за ч. 4 і ч. 5 ст.368 – отримання хабара в особливо великому розмірі повторно.

Втім, колегія суддів вирішила, що сторона звинувачення не змогла довести факт систематичного отримання Бугрімом хабарів від Ірини Ляшенко та Олександра Пархомчука, адже ці факти ґрунтуються виключно на їхніх свідченнях.

Суд вирішив, що слідство змогло довести вину лише по одному факту отримання посадовцем хабара у 35 тис грн. у січні 2014-го, тож його визнали лише за частиною 2 ст.368. – отримання хабара у значному розмірі. Також судді узяли до уваги пом’якшувальні обставини – двох неповнолітніх дітей і участь у бойових діях у складі миротворчих сил НАТО, нагороди за цю участь. Крім того, Сергій Бугрім має ішемічну хворобу серця, стенокардію, серцеву недостатність, гіпертонію, цукровий діабет, гіпертонічну енцилофалопатію, вестибулярний цефалічний синдром, дегенеративно-дистрофічні процеси хребта і вертеброгенну люмбалгію.

Відтак суд прийняв рішення засудити екс-директора МКП «Основаніє» Сергія Бугріма до двох років позбавлення волі умовно – з іспитовим терміном на один рік. Йому також заборонили три роки займати посади в державних і комунальних підприємствах.

Нагадаємо, в жовтні 2013 року після арешту «смотрящего» Євгена Анісімова правоохоронці арештували рахунки МКП «Основаніє». За даними ЗМІ, робота КП контролювалася людьми Анісімова, який зараз знаходиться в розшуку.