МВС купило поліції «правильні» мигалки за 3 мільйони по ціні люстр з богемського кришталю
01.09.2015   //  

Міністерство внутрішніх справ України 28 серпня уклало угоду з ТОВ «Сигнал-авто» на постачання світлових сигнальних пристроїв на 3,13 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

В обґрунтуванні закупівлі повідомляється, що сигнали синього та червоного кольорів на рідинних кристалах або зі світлодіодами придбано для автомобілів патрульної служби внутрішніх справ. Вартість комплекту для одного автомобіля становить 13 500 грн. За такі гроші можна придбати світлодіодну люстру з богемського кришталю та латуні діаметром 67 сантиметрів.

люстра

Також у відкритих джерелах є дані про продаж подібних мигалок за 8 тис грн.

ксенон

Торги проведено за переговорною процедурою, що дозволило МВС не публікувати технічне завдання на закупівлю. Відтак не оприлюднено жодних даних про придбане устаткування. Відомо лише, що мигалки мають бути доставлені на склад МВС у Києві.

Нагадаємо, в Україні патрульні поліцейські автомобілі з’явились вперше у Києві у липні цього року. Невдовзі МВС виявило їхній недолік – більша частина патрульних автомобілів Toyota Prius, які були поставлені в Україну японською фірмою «Sumitomo Corporation» в рамках Кіотського протоколу, були оснащені виключно синіми мигалками, а не червоно-синіми. У свою чергу відсутність червоного кольору створює проблеми – поліцейський автомобіль без нього не може подати сигнал про зупинку переслідуваному автомобілю. До того ж постійно включені сині мигалки створюють проблеми для водіїв поряд з патрульними через їх великий розмір, тоді як у червоно-синіх мигалках розмір постійно включеної панелі удвічі менший.

приус красносиний приус синий

Відтак замміністра МВС Ека Згуладзе 7 липня повідомила, що вже працює над цією проблемою – «говоримо з нашими японськими партнерами, щоб замінити ці машини на правильні поліцейські кольори – червоно-синій». Згодом даних про безкоштовну заміну мигалок не було. А у серпні було проведено вказану закупівлю червоно-синіх мигалок.

Засновниками ТОВ «Сигнал-авто» є Юрій Швед, Юрій Михайлов і Віталій Кринін, директор – Павло Колихан. Фірму було створено у квітні 2014 року відразу по призначенні нового керівництва МВС.

Кринін є партнером Валентина Ущенка (по фірмі ТОВ «Контроль-В») – це власник фірм «Скіф лтд» і «Ефект-К», які наприкінці 2000-х років були монопольними постачальниками приладів «Візир» для ДАІ, коли МВС очолював Юрій Луценко, нинішній голова парламентської фракції «Блок Петра Порошенка».

МВС також запрошувало до переговорної закупівлі ТОВ «Авто Плюс Бонус» Олега Федорова, яке запропонувало мигалки по 18 600 грн.

МВС у обґрунтуванні закупівлі повідомило, що провело переговорну процедуру а не відкриті торги через особливий в Україні, пов’язаний з частковою мобілізацією для Антитерористичної операції на Донбасі. В обґрунтуванні закупівлі не повідомляється яким чином пов’язані бійці АТО та патрульні поліцейські, які починають роботу у мирних містах України.