Аеропорт «Бориспіль» не поверне 100 мільйонів авансу за будівництво терміналу фаворитами Януковича
01.09.2015   //  

Господарський суд м.Києва розірвав договір про будівництво паркінгу в аеропорту «Бориспіль» біля терміналу «D» і зобов’язав підрядника повернути держпідприємству 100 млн грн. авансу. Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці».

Контракт вартістю 423,85 млн грн. підписали у грудні 2012 року. За умовами договору, підряднику ПАТ «Будівельне управління №813» перераховували 286 млн грн. авансу.

На суді представники аеропорту повідомили, що підрядник виконав роботи тільки на 174 млн грн. і з осені минулого року припинив будь-яку діяльність на об’єкті.

Незважаючи на це, позов про розірвання договору і повернення частини авансу подали тільки в липні цього року. За даними «ДС», зволікання були пов’язані з тим, що в серпні 2014 року сторони підписали додаткову угоду, за якою підрядник зобов’язався здати об’єкт до 15 червня цього року.

Таким чином, аеропорт «Бориспіль» був зв’язаний умовами додаткового договору і зміг подати позов тільки тоді, коли минула дата здачі об’єкта.

Втім, як зазначає автор, шансів на те, що аеропорту вдасться повернути свої 100 млн грн., майже немає. Хіба що гроші в боржника ввіллє «Ощадбанк». За рішенням суду від травня цього року, за Ощадбанк за борги отримає контрольний пакет акцій «БУ№813».

Від «Наших грошей»:

Відповідно до рішення Господарського суду м.Києва від 12 серпня з «БУ№813» стягнуто 97,62 млн грн. З них 93,45 млн грн. – аванс, 4,10 млн грн. – пеня, а також 74 тис грн. судових витрат.

За даними Smida, ПАТ «Будівельне управління №813» належить ТОВ «Альфадорбуд» (82%) і ПАТ «Південьзахідшляхбуд» (18%).

Відомо, що «Південьзахідшляхбуд» отримував фінансову підтримку від однієї з ключових компаній Віктора Януковича – ТОВ «Танталіт». Згідно із документами, знайденими в старому офісі «Танталіта» на Подолі, фірма виступала поручителем по кредитному договору між «ПЗШБ» й «УкрБізнесБанком», також пов’язаному з екс-президентом.

Раніше засновником «Альфадорбуду» був віце-президент корпорації «Золоті ворота» Віктор Ящук. Віднедавна власником «Альфадорбуду» стала лондонська компанія «Fortson Construction Ltd». Разом зі зміною власника змінилася і прописка фірми – з Києва на окупований Севастополь. За даними ЗМІ, зміна засновників пов’язана із заборгованістю фірм з групи «Альфадорбуду» за тими самими кредитами «Ощадбанку».