Понад чверть мільярда на харчування солдатів знову отримають рідня хабарника та оточення Юри Єнакіївського
31.08.2015   //  

Міністерство оборони України 18 серпня уклало низку угод на послуги харчування 161 тис військових на суму 396,87 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Підряди розраховані на весь серпень та половину вересня. Їх отримали ті ж фірми, що і кормили солдатів і раніше. Всі торги проведено за переговорною процедурою для забезпечення безперервного процесу харчування особового складу військових частин. При цьому Міноборони не запрошувало до переговорів жодних інших постачальників.

Добова вартість харчування різниться від 44 до 60 грн на добу на одну особу. Це приблизно у три рази більше від коштів, які держава виділяла на харчування

Дві третини від усіх підрядів отримали дві фірми.

ТОВ «Геус-Груп» отримає 171,69 млн грн. на харчування 65 122 військових у Хмельницькій, Черкаській та Вінницькій областях (в середньому 58 грн на добу на одну особу), у Рівненській, Тернопільській, Чернівецькій Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Волинській областях (57 грн), у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях (58 грн).

«Геус –груп» одеського бізнесмена Аркадія Генкіна лише цього почало отримувати державні підряди. Компанія зайняла нішу замість ТОВ «Адмет груп», пов’язаного з оточенням екс-нардепа Юрія Іванющенка. Фірми мають офіси в одному бізнес-центрі, від них до Міноборони ходять одні й ті самі представники. «Адмет» кілька років входило до пулу харчувальників армії, сформований за час керівництва в Міністерстві оборони Михайла Єжеля.

ТОВ «Укрпродакорд ОР» отримає 111,57 млн грн за харчування 48 300 військових у Чернігівській (в середньому 53 грн на добу на одну особу), Житомирській (48 грн) та Київській (51 грн) областях.

Наприкінці 2008 р. «Укрпродакорд ОР» стало одним з засновників Асоціації харчових підприємств «Армія», яке з того часу незмінно очолював Іван Сикунда, у 90-х – на початку 2000-х відомий як начальник Головного продовольчого управління Тилу Міністерства оборони України. Офіційно «Укрпродакорд» до 2011 р. належало родині депутата Білоцерківської райради Руслана Березюка. Цього року Березюка визнали винним у дачі хабара за постачання консервів Національній гвардії, однак увільнили від тюрми. Фірму «Укрпродакорд ОР» було перереєстровано на тещу Березюка Тетяну Глиняну, яка була присутньою під час дачі хабара зятем, однак по справі вона проходила як свідок.

ПП «Артекс-союз» отримає 44,33 млн грн за харчування 22 288 осіб в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях (в середньому 44 грн на добу на одну особу).

Фірма нині зареєстрована у Одесі на Євдокію Колесник. До окупації Криму компанія була прописана у Сімферполі і її штаті до своєї відставки працювали головний начпрод Військово-морських сил України Володимир Тисельський, екс-заступник головного начпрода ВМСУ Володимир Кіщак.

ТОВ «Авіка» Наталі Дишук отримає 69,27 млн грн. за харчування 24 980 військових у Харківській, Полтавській, Сумській та Луганській областях (в середньому 60 грн на добу на одну особу).

Про те, як і хто змінював харчовий пул армії читайте у серії «Наших Грошей»:

Скандальні годувальники солдатів-4. «Дніпропетровці»

Скандальні годувальники солдатів-3. Кримські

Скандальні годувальники солдатів-2/2. «Генерал-Єнакіївські»

Скандальні годувальники солдатів-2/1. «Генерал-Єнакіївські»

Скандальні годувальники солдатів-1. «Білоцерківські»