Армія на електронних торгах купила дизпаливо Курченка за 109 мільйонів
23.08.2015   //  

Міністерство оборони України 14 серпня уклало угоду з держпідприємством «Укртранснафтопродукт» на постачання дизпалива на 109,65 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Армія замовила 6 300 тонн дизпалива підвищеної якості (Євро) марки С виду ІІ (або еквівалент) по 17 405 грн./т.

Торги було проведено в системі електронних закупівель «Прозорро». В ході торгів ціну палива вдалось знизити більш ніж на 10 млн грн. з понад 120 млн до вказаної вище ціни від «Укртранснафтопродукту». У торгах брали участь також ТОВ «Елемент Нафта», ПП «ОККО-Бізнес Контракт», ПАТ «Укргазвидобування», ТОВ «Вог Аеро Джет» і ТОВ «Трейд Коммодіті».

«Укртранснафтопродукт» очолює Володимир Гаврилов, чоловік нещодавно призначеної голови Держфінінспекції України Лідії Гаврилової.

Держпідприємство торік заволоділо паливом, арештованим у компаній втікшого до Росії Сергія Курченка. У схемі по арешту і подальшій реалізації палива брали силовики Ігоря Коломойського та Арсена Авакова, ТОВ «Укройлпродукт» з групи «Фактор» Сергія Тищенка, колишнього чоловіка Олени Тищенко, яка нещодавно очолила управління МВС по забезпеченню повернення активів, одержаних злочинним шляхом.

Тищенки пов’язані з нардепом Сергієм Пашинським, що після Майдану очолював Адміністрацію президента і сприяв призначенню Гаврилова до «Укртранснафтопродукту».

Також Гаврилов відомий як засновник ТДВ «Концерн «Весна», яке є співзасновником ПрАТ «Страхова компанія «Весна-Поліс». Акціями останнього володіє Володимир Горб, який очолював компанію «Славутич-капітал» Геннадія Корбана з групи Ігоря Коломойського.

Нагадаємо, кілька місяців тому СБУ повідомляло що, службові особи «Укртранснафтопродукту» допустили порушення при реалізації нафтопродуктів, які є речовими доказами у декількох кримінальних справах. Паливо було продано держпідприємством фірмі «Укройлпродукт» за значно заниженими цінами. При цьому частина нафтопродуктів взагалі була оголошена «нетоварною рідиною жовтого кольору», вивезена без документів і продана за готівку. СБУ оцінювала збитки від цих оборудок у 250 млн гривень.

У свою чергу Сергій Пашинський публічно захищав схему по реалізації палива, але спростовував свою причетність до оборудки.