На нового керівника експертцентру Мінздраву вже відкривали карну справу
21.08.2015   //  

На Івана Бавикіна, який днями очолив ДП «Державний експертний центр МОЗ України», раніше намагалися двічі відкрити кримінальні справи. Про це свідчать дані реєстру судових рішень.

Йдеться про судові рішення щодо діяльності Бавикіна на посаді керівника ДП «Укртрансфармація» у 2007-2008 рр.

У червні 2009 року заступник Київського транспортного прокурора порушив кримінальну справу проти директора ДП «Укртрансфармація» за зловживання службовими становищем та службове підроблення. Бавикіна звинувачували в тому, що у 2008 році він передав у користування в користування ТОВ «Абрил Формулейшнз» за заниженою вартістю приміщення державної власності.

Йдеться про приміщення ДП «Укртрансфармація» площею 273 кв.м. на першому поверсі будівлі по вул. Ташкентська, 60 в м. Києві. Сторони підписали договір зберігання замість договору оренди, не перераховуючи 70% орендної плати до загального фонду державного бюджету. Збитки державним інтересам оцінювались у майже 40 тис грн.

Однак у жовтні 2009 р. постанова прокурора про порушення кримінальної справи була скасована судом за скаргою директора ДП «Укртрансфармація». Суд врахував те, що у матеріалах прокуратури, на підставі яких порушено справу, відсутні дані про завдання збитків чи ненадходження даних до держбюджету. Так само відсутні дані про те, що договір «Укртрансфармацією» і «Абрил Формулейшнз» раніше визнавався в суді недійсним чи фіктивним.

У 2011 році кримінальну справу проти ДП «Укртрансфармація» намагалося ініціювати ТОВ «ВВС-лтд». У 2007-2008 рр. фірма поставила держпідприємству медикаменти на 0,44 млн грн. Термін виплати коштів пройшов, але замовник так і не розплатився. Постачальник розцінив це як шахрайство і вимагав порушити кримінальну справу за цією статтею.

Правоохоронці відмовили у порушенні кримінальної справи і фірма оскаржила цю відмову в суді. Однак суд виніс аналогічне рішення і вказав на те, що у грудні 2009 року Господарський суд м.Києва прийняв рішення про стягнення на користь «ВВС-лтд» 0,44 млн грн. Відтак суд не вбачає підстав для порушення кримінальної справи, оскільки справа із заборгованістю ДП «Укртрансфармація» вже була вирішена Господарським судом м.Києва. Чи було виконане це рішення і чи отримало «ВВС-лтд» гроші невідомо.

Щодо Бавикіна, то після «Укртрансфармації» він також очолював ДП «Український медичний центр сертифікації» (2008-2009) і Державну службу з лікарських засобів у м.Києві (2010-2011).

Донедавна Іван Бавикін був помічником народного депутата від Блоку Петра Порошенка Гліба Загорія, власника фармацевтичного заводу «Дарниця». За інформацією громадського руху «Чесно», Бавикін зник зі списку помічників Загорія саме напередодні призначення керівником Державного експертного центру МОЗ.

Державний експертний центр надає висновок щодо того, чи може той чи інший препарат продаватися на території України. Після цього Державна служба з лікарських засобів видає дозвіл на реєстрацію препарату в Україні.

У зв’язку з цим «Центр протидії корупції» та БФ «Пацієнти України» заявили про конфлікт інтересів у призначенні Бавикіна керівником Державного експертного центру.

Активісти припускають, що через Бавикіна «Дарниця» може отримати доступ до інформації щодо інноваційних препаратів та їх випробовувань, або скористатися шансом та не пустити на ринок продукти-конкуренти, як це колись було з литовським препаратом «Мілдронат».