Україна заплатить ще півмільйона доларів, аби відбитись від штрафу росіян за рейдернуту Коломойським «Укртатнафту»
19.08.2015   //  

Міністерство юстиції України 11 серпня уклало угоду з Міжнародною юридичною фірмою «Winston & Strawn llp» (Париж) на послуги з представництва і захисту прав та інтересів держави Україна у справі за позовом ВАТ «Татнафта» до держави Україна в Апеляційному суді Парижа. Вартість угоди склала $468 тис. (станом на дату підписання договору – 10,3 млн грн.). Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Юристи «Winston & Strawn» вже більше року ведуть цю справу. Зараз йде апеляційна стадія, у випадку поразки Україна муситиме заплатити російській «Татнафті» $112 млн та низку інших штрафних санкцій.

Рік тому «Winston & Strawn» отримало $65 тис за підготовку апеляції по цій справі. Зараз нові гроші виділено на наступну фазу. На 15 жовтня Апеляційний суд Парижа призначив обмін української та російської сторони письмовими поданнями, 10 листопада мають відбутись усні слухання.

Позов у справі про захоплення групою «Приват» нафтопереробного заводу «Укртатнафта» був поданий «Татнафтою» ще в 2008 р., коли уряд очолювала Юлія Тимошенко. Рейдерське захоплення і рішення українських судів, через які у «Татнафти» відібрали акції «Укртатнафти», були розцінені як порушення Україною угоди з Росією про залучення і взаємний захист інвестицій (1998 р.). Відповідні рішення «Нафтогазу», які допомогали структурам «Привату» укорінитись на кременчуцькому заводі, тоді приймались за участі Ігоря Діденка, який нині також працює замголови «Нафтогазу».

У 2014 році Арбітражний трибунал (Париж) прийняв рішення на користь «Татнафти»: Україна повинна заплатити компенсацію $112 млн та відсотки за ставкою LIBOR за три місяці плюс 3% з моменту позбавлення російської сторони права власності на акції АТ «Укртатнафта» у якості компенсації за порушення ДІУ.

Нагадаємо, у 2010 році напередодні другого туру президентських виборів за дорученням Юлії Тимошенко керівництво «Нафтогазу» уклало з Ігорем Коломойським так звану «акціонерну угоду», за якою контроль над «Укрнафтою» закріплявся за міноритарними акціонерами з групи «Приват». Народний депутат Сергій Лещенко направив генпрокурору Шокіну з цього приводу заяву про злочин. Але жодних результатів розслідування наразі немає.