«Зеонбуд» цього року здиратиме з регіональних телеканалів удвічі менше за цифрову трансляцію
18.08.2015   //  

Миколаївська обласна державна телерадіокомпанія 24 липня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Зеонбуд» на послуги оператора цифрової мережі на загальну суму 263 тис грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Йдеться про послуги з цифрової багатоканальної трансляції. Закупівля здійснювалася за переговорною процедурою через відсутність альтернативи.

Нагадаємо, у 2011 році за рішенням Нацради з питань телебачення та радіомовлення «Зеонбуд» став монополістом на трансляцію по багатоканальній цифровій телемережі МХ-5 у стандарті DVB-T2 (MPEG-4). У 2015 році цифрове мовлення має остаточно витіснити аналогове телебачення.

З 2012 р. ТРК почали укладати угоди з «Зеонбудом» на послуги з трансляції. Загалом у 2012 р. таких угод було підписано на 48,41 млн грн., в 2013 р. – на 17,17 млн грн., минулого року фірма зібрала з українських телеканалів – 21,8 млн грн.

Натомість цього року «Зеонбуд» уклав з телеканалами угод лише на 6,48 млн гривень – послуги замовляли тільки 17 телекомпаній, суми контрактів порівняно з попередніми роками у частини ТРК знижено вдвічі. Наприклад, ця ж Миколаївська ОДТРК минулого року платила 530 тис грн., Закарпатська заміть минулорічних 357 – платитиме 149 тис грн., Черкаська заміть 210 – заплатить «Зеонбуду» 109 тис грн.

Нагадаємо, раніше частину послуг, які канали закуповували у «Зеонбуду», той у свою чергу замовляв у КРРТ. При цьому за послуги КРРТ у 2014-2015 р.р. компанія не розраховувалася, через що у неї накопичився борг перед ретрансляторами, а у них – перед енергопостачальниками, тож останні почали вимикати живлення. У березні КРРТ погрожувало відключити «Зеонбуду» сигнал, якщо той не погасить борг. Частину заборгованості фірма виплатила, тож мовлення продовжили.

Засновником ТОВ «Зеонбуд» значиться кіпрська компанія «Планбрідж Лімітед». Директор фірми раніше був Віктор Галич, котрий раніше працював в «Кейбл ТВ-финансы», яка контролювалась групою Ріната Ахметова. З грудня 2014 року в.о. директора є Ірина Аляб’єва.